Consiliului Concurentei a sanctionat companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Romania Petroleum Products si Lukoil Romania cu amenzi ce cumuleaza 880,5 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentand aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010.

"MOL Romania va depune o cerere pentru suspendarea executiei deciziei si o va contesta la Curte de Apel Bucuresti in termen de 30 de zile de la comunicare, conform legislatiei locale", se arata intr-un comunicat al MOL.

Presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu a afirmat ca instuitutia pe care o conduce a constatat ca exista dovezi ca respectivele companii s-au inteles in perioada 2007-2008 sa retraga de pe piata sortimentul de benzina ECO Premium care le genera sub 20% din vanzari si reprezenta mai putin de 5% din cifra de afaceri.

Referitor la retragerea de pe piata a benzinei Eco Premium, MOL precizeaza ca grupul ungar, care controleaza compania din Romania, a renuntat la productia de bezina cu aditivi metalici inca din octombrie 2004. Ulterior, MOL a cumparat de la distribuitori sau producatori locali toata cantitatea de benzina ECO Premium comercializata in reteaua companiei. Vanzarile de benzina din acest sortiment s-au aflat in scadere pana in 2008, corespunzator unui numar mai mic de masini vechi care foloseau ECO Premium.

Citeste si:

"Retragerea ECO Premium din portofoliul de combustibili a fost o decizie individuala de afaceri si nu rezultatul unui acord anticoncurential sau unei practici concertate", se arata in comunicatul MOL.

Sanctiunea Consiliului Concurentei reprezinta un record pentru Romania si singura pe piata carburantilor din UE.

Companiile Petrom si Rompetrol au anuntat si ele ca vor ataca in instanta decizia autoritatii de concurenta.