Romania si alte 12 state din Uniunea Europeana (UE) vor primi joi notificari oficiale privind initierea procedurilor de infringement din cauza esecului de a implementa pana la 1 ianuarie decizia UE de interzicere a cresterii gainilor pentru oua in custi tip baterie, scrie Mediafax.

Comisia Europeana va trimite in acest sens o notificare formala Romaniei, Frantei, Spaniei, Poloniei, Belgiei, Bulgariei, Ciprului, Greciei, Ungariei, Italiei, Letoniei, Olandei si Portugaliei, primul pas dintr-un lung proces juridic care poate conduce la impunerea de amenzi, potrivit unui document UE, citat de Reuters.

UE a convenit asupra interzicerii custilor tip baterie in 1999, dar date ale Comisiei din aprilie 2011 au aratat ca peste o treime din gainile crescute pentru oua in Europa sunt inca tinute in custi necorespunzatoare.

In octombrie, comisarul UE pentru sanatate si politica de consum, John Dalli, a declarat ca interdictia privind vanzarea de oua provenind de la gaini tinute in custi baterie se va aplica de la 1 ianuarie, conform planurilor, si a promis actiuni juridice impotriva tarilor care nu pun capat
folosirii custilor baterie.

Producatorii vor putea in continuare sa vanda oua care nu respecta aceste cerinte procesatorilor industriali in tarile in care isi desfasoara activitatea, dar nu si retailerilor, a adaugat el.

Marea Britanie ar putea fi de asemenea vizata de actiuni juridice, dupa ce date recente au aratat ca unii producatori au ratat termenul limita.

Autoritatile de la Londra ar putea primi, insa, o notificare formala mai tarziu, intrucat ultimele date nu au fost disponibile pentru ca Marea Britanie sa fie inclusa in pachetul de infringement care va fi anuntat joi, a spus o sursa apropiata situatiei.

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a anuntat in decembrie ca ouale marcate cu codul "3" provenite de la gainile crescute in custi neimbunatatite nu vor mai fi date spre consum public, comercializarea lor fiind interzisa incepand cu 1 ianuarie 2012.

Ouale sunt marcate cu un numar distinctiv, 0, 1, 2 sau 3, care reprezinta modul in care au fost crescute si hranite gainile: 0 - productie ecologica, 1 - sistem extensiv, oul provine de la gaini crescute in aer liber, dar hrana lor nu este neaparat ecologica, 2 - la sol, ouale provin de la gaini crescute in ferme, dar in hale, la sol, hranite cu furaje clasice si 3 - in baterii, ouale provin de la gaini crescute in baterii (custi, imbunatatite sau nu).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romanii, printre europenii cu probleme la plata utilitatilor