Hidroelectrica are din nou energie ieftina de la 1 mai

Hidroelectrica a notificat partenerii din contracte ca la 1 mai va inceta situatia de forta majora, activata la sfarsitul lunii septembrie 2011 din cauza secetei, si va putea livra electricitatea "dupa programul normal", potrivit Mediafax.

"Conditiile hidrologice s-au imbunatatit in ultima perioada atat pe Dunare, cat si pe raurile interioare, iar prognoza debitelor medii lunare si sezoniere in regim natural (...) este usor favorabila pentru luna mai 2012, astfel incat conducerea companiei Hidroelectrica considera ca sunt indeplinite premisele necesare pentru incetarea situatiei de forta majora incepand cu mai 2012", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, actionarul majoritar al companiei.

Compania a activat aceasta clauza intrucat nu mai avea destula apa pentru a produce energie in hidrocentrale, astfel incat a redus livrarile de energie catre toti partenerii contractuali.

"Avand in vedere ca si gradul de umplere a lacurilor de acumulare a inregistrat un trend crescator, Hidroelectrica a notificat partenerii de contracte in legatura cu incetarea aplicarii clauzei de forta majora incepand cu 1 mai. In aceste conditii, livrarile de energie ale Hidroelectrica se vor desfasura dupa programul normal", se mai arata in comunicat.

Prin sintagma "baieti destepti" sunt vizate companiile care au contracte directe de achizitie a energiei de la Hidroelectrica, la preturi mici.

Hidroelectrica livreaza 70% din energia pe care o produce catre "baietii destepti", ale caror contracte expira in intervalul 2014-2018.

Guvernul a inceput la sfarsitul anului trecut renegocierea acestor acorduri, la cererea Fondului Monetar International. Pretentiile statului sunt cresterea preturilor la care vinde Hidroelectrica, reducerea duratei contractelor si scaderea cantitatilor pentru fiecare acord in parte.

Potrivit celor mai recente informatii, rezultatul renegocierii contractelor ar urma sa fie anuntat in cateva zile.

Compania a fost deseori criticata, inclusiv de presedintele Traian Basescu, pentru incheierea acestor acorduri, pentru preturile mici la care vinde energia catre "baietii destepti".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri