Actionarii complexelor energetice Craiova, Rovinari si Turceni au aprobat, luni, in AGA proiectul de fuziune si crearea companiei Complexul Energetic Oltenia, potrivit unui raport transmis, joi, de Fondul Proprietatea, actionar minoritar la cele trei societati care vor fuziona.

Noua societate va fi formata din Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Craiova si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia Targu-Jiu. Toate companiile care vor forma Complexul Energetic Oltenia sunt controlate de stat, prin Ministerul Economiei, potrivit Mediafax.

Companiile care vor forma Complexul Energetic Oltenia au in derulare investitii totale de aproximativ un miliard de euro, din care jumatate reprezinta obligatii de conformare la normele europene de mediu, iar 300 milioane euro sunt alocati activitatilor miniere.

Sediul noii companii a fost stabilit la Complexul Energetic Turceni, judetul Gorj.

Capitalul social subscris al Complexului Energetic Oltenia va fi de 1,265 miliarde lei, iar statul va controla prin Ministerul Economiei 77,17% din actiuni.

Fondul Proprietatea va controla 21,54% din titluri, Societatea Comerciala pentru Inchiderea - Conservarea Minelor, care este in faliment, va detine 0,44%, iar Termoelectrica va avea 0,85%, potrivit raportului transmis de FP.

Fondul Proprietatea reaminteste ca la finele lunii noiembrie a anului trecut a semnat un memorandum de intelegere cu Ministerul Economiei pentru infiintarea CE Oltenia.

Intr-un comunicat transmis in martie de Ministerul Economiei se mentiona ca infiintarea CE Oltenia va contribui, printre altele, la consolidarea securitatii energetice a Romaniei si realizarea pe termen mediu de noi capacitati de productie a energiei pe baza de lignit.

Crearea noii societati a fost aprobata in luna februarie de Consiliul Concurentei.

Pe langa aceasta societate, Guvernul intentioneaza forme o alta companie, denumita Complexul Energetic Hunedoara, din care vor face parte termocentralele Paroseni si Mintia si minele considerate viabile ale Companiei Nationale a Huilei (CNH).

Cele doua companii energetice nou create ar trebui sa fie privatizate pana la sfarsitul acestui an, conform calendarului convenit de autoritati cu Fondul Monetar International.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Scandal pentru voucherele de vacanta de la Salrom