Tender: Proiectul Rosia Montana este "super rentabil"

Proiectul extragerii aurului de la Rosia Montana, initiat de Frank Timis, este "super rentabil" si va incepe abia atunci cand se va stabili cine trebuie sa fie beneficiarul castigurilor, a declarat marti omul de afaceri Ovidiu Tender.

"Rosia Montana a creat de 20 ani discutii interminabile. Ar trebui, in primul rand, cunoscuta realitatea, nu povestile. Cunosc initiatorul actiunii Rosia Montana, Frank Timis, care a incercat prin acest proiect redarea in circuitul economic a unei activitati care parea moarta, avand in vedere previziunea cresterii pretului aurului. Pe atunci era un nimeni, iar cei mari din domeniu au vrut sa-i ia gaina. Afacerea este rentabila. Problema este cine este beneficiarul acestui castig. Probabil se va stabili cine trebuie sa castige si atunci se va da drumul proiectului", a afirmat Tender intr-o conferinta de presa.

Gabriel Resources, care detine 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation, a fost fondata in 1997, cu ajutorul omului de afaceri de origine romana Frank Timis, care s-a retras in 2003 pentru a se ocupa de alte afaceri.

Directorul executiv al Gabriel Resources, Jonathan Henry, a declarat saptamana trecuta ca proiectul Rosia Montana ar putea valora peste 30 miliarde dolari la preturile actuale ale aurului si argintului, comparativ cu estimarea de 7,5 miliarde dolari dinr-un studiu publicat in 2007.

Tender a adaugat ca este unul dintre beneficiarii crizei mondiale, care l-a trezit la realitate "dupa o stare indelungata de latenta".

"A trebuit sa caut solutii, sa ma gandesc la viitor. Am gasit o alternativa (...), am avut inspiratie, si anume continentul african. Aveam un exemplu anterior, pe cunoscutul autralian Frank Timis, nasul familiei mele, care a reusit in Africa. In 2010 am ajuns in Africa. Am reusit sa ma lamuresc rapid asupra potentialului. In iunie 2010 am si stabilit primul sediu acolo. In doi ani am realizat ceea ce cred ca este foarte mult. Actiunea Rosia Montana a inceput acum 17 ani si inca nu a reusit sa se porneasca", a afirmat Tender.

Tender a sfatuit oamenii de afaceri interesati sa investeasca in Africa sa nu isi faca iluzia ca acolo este un El Dorado si ca acolo "se pot da tepe si tunuri".

"In Africa a mers foarte repede. Vreau sa le recomand oamenilor de afaceri si sa le spun ca daca vor sa vina sa le ia (africanilor - n.r.) putinii bani pe care ii au, nu au nicio sansa. Sa vina sa construiasca afaceri pe termen lung. Nu este un El Dorado, este un loc este unde se pot gandi afaceri pe termen lung. Africanii sunt dispusi si gata sa ajute pe oricine, sunt usi deschise", a spus omul de afaceri.

Tender a adaugat ca investitorii pot fi atrasi sa investeasca in Romania printr-un sistem de taxe si impozite reduse.

"Toti oamenii de afaceri interesati de locatii pentru investitii au un singur scop, sa castige cat mai mult si sa plateasca cat mai putin. Romania are avantajul natural al pozitiei geografice, inca un avantaj al costului fortei de munca, dar restul costurilor la fel ca in toata lumea. Singura diferenta ar fi sistemul de taxe sau de impozite", a mai afirmat Tender.

El a afirmat anterior ca va investi aproximativ 100 milioane de dolari in explorarea unui zacamint petrolier in Senegal si Guineea Bissau.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri