"Am convenit cu ANCOM ca impreuna sa trimitem o scrisoare de informare prin care sa aducem la cunostinta autoritatilor si institutiilor statului ca pana la 31 decembrie 2012 Posta Romana are monopol asupra unor servicii si, daca au contracte in derulare cu alti operatori postali, sa le rezilieze. Dupa ce ii vom informa, atunci vor fi in culpa daca nu reziliaza contractele respective sau incheie contracte care incalca monopolul operatorului postal", a declarat ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, scrie Mediafax.

El a adaugat ca beneficiarii care au incheiat contracte pentru servicii asupra carora Posta Romana are drept exclusiv nu erau obligati sa stie ca operatorul postal national are monopol.

"Era datoria Postei Romane sa atraga atentia beneficiarilor, prin numerosii directori spre exemplu, ca se incalca un drept exclusiv si sa intervina. N-au facut-o si este extrem de suprinzator", a spus Nica.

Ministrul a spus ca aceste servicii sunt prestate ilegal, ca a cerut ANCOM sa faca verificari si ca aplicarea unor amenzi de 5.000 de lei nu rezolva situatia.

"Un alt lucru curios este ca Posta Romana, din informatiile pe care le am de la ANCOM, nici nu s-a prezentat la licitatiile organizate de institutii ale statului, cum ar fi Ministerul Administratiei si Internelor. Exista suspiciunea ca a fost o actiune dirijata si coordonata prin care au fost sprijinite anumite firme private in dauna Postei", a spus Nica.

De altfel, el sustine ca in ultimii ani a existat "o actiune de devalizare" a Postei Romane, "situatie fara precedent", care a pus in pericol o institutie strategica a statului roman si siguranta financiara a 36.000 de angajati si a familiilor acestora.

Citeste si:

Consiliul de Administratie al Postei Romane va discuta, vineri, un plan de restructurare pentru evitarea falimentului, care prevede o noua organigrama, destituirea a 100 de directori si 1.068 de salariati TESA, a spus Nica.

In luna aprilie, ministrul Comunicatiilor de la acea data, Razvan Mustea, a declarat ca autoritati fiscale, Politia si alte institutii au incheiat contracte pentru a beneficia de servicii postale asupra carora Posta Romana are drept exclusiv pana la 31 decembrie 2012.

In Romania, furnizorul de serviciu universal este Compania Nationala Posta Romana, care a dobandit acest drept in urma unei proceduri organizate de ANCOM in anul 2009.

ANCOM anunta in aprilie ca a amendat firma Cargo Serv Post cu 5.000 de lei pentru ca a prestat servicii postale asupra carora CNPR are drept exclusiv.

Potrivit datelor ANCOM, institutia aplicase in total, pana la acea data, cinci amenzi. Ceilalti furnizori sanctionati au fost TCE Post SRL, Associated Group Communications SRL, Total Post Services SRL si Direct Post Services SRL.

Sursa foto: freedigitalphotos.net