Robert Luke (foto), managing director in cadrul companiei spanione de private equity Ged Capital, considera ca tranzactiile de M&A si investitiile de private equity se realizeaza foarte greu in Romania si tarile din regiune si din cauza faptului ca o buna parte dintre antreprenori inca se cred in mijlocul „bulei” din anii 2005 – 2007.
„Chiar zilele trecute vorbeam cu un antreprenor care detine o firma tanara, cu perspective foarte bune, aflata in dezvoltare. L-am intrebat despre pretul la care isi evalueaza compania si mi-a raspuns ca nici nu se da jos din pat daca cineva nu ii ofera cel putin de zece ori valoarea EBITDA (n.red. profitul anual inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare). Asteptarile antreprenorilor sunt ridicol de mari”, a declarat Robert Luke, in cadrul unei conferinte organizata de FinMedia si casa de avocatura Bulboaca & Asociatii.

El adauga faptul ca in prezent exista o diferenta majora intre cererea proprietarilor de companii si ce ofera fondurile de private equity.

“De 10 ori EBITDA era un pret de la care plecai la startul negocierilor in 2006 – 2007. Sa crezi asta in 2012 este incredibil. Nu poti cere atat in actualul mediu plin de incertitudini, unde este aproape imposibil sa faci un plan de afaceri serios pe o perioada mai mare de trei luni”, spune Robert Luke.

Fondurile de private equity din Europa au investitii in doar 14 firme si companii romanesti, fata de o medie de 190 in tarile de pe continent, potrivit celor mai recente date ale Asociatiei Europene de Private Equity si Venture Capital.

Un alt motiv pentru care investitiile de private equity sunt tot mai rare in Europa Centrala si de Est (ECE) este acela ca o parte din fonduri considera tarile din zona, cu exceptia Turciei, nu mai reprezinta oportunitati majore.

„Personal, consider ca aceasta perceptie nu este corecta. Exista un trend, este la moda acum sa investesti in tari ca Brazilia, India, China, si asa mai departe. Sigur, perspectivele de crestere sunt mai mari acolo, dar la fel si riscurile. Nu se tine cont si de faptul ca in ECE vorbim de tari din UE, bine reglementate si mai sigure. Sa investesti acum in Brazilia, India, China mi se pare ca si cand ai juca la casino”, a concluzionat Luke.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri