Vanzarea pe bursa a fost intotdeauna o optiune pe care fondurile de private equity au luat-o in considerare, insa pentru ca emisiunea de actiuni primara sau secundara sa fie considerata de succes este nevoie ca piata sa absoarba intreaga oferta, iar pretul sa se mentina in apropierea palierului de listare, a declarat Cristian Nacu, presedintele Asociatiei Sud-Est Europene de Private Equity (SEEPEA).

„Asa ceva nu a fost insa posibil in cazul uneia dintre ultimele vanzari (Petrom) si, de asemenea, inaintea Petrom nu prea au mai existat precedente de succes timp de cativa ani. De aceea, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar trebui sa isi demonstreze din nou potentialul prin cateva listari de succes”, a spus presedintele SEEPEA intr-un interviu acordat wall-street.ro.

In acest context, Nacu spune ca privatizarile ar putea constitui imboldul necesar pentru ca bursa sa recastige atat increderea investitorilor, cat si a celor care ar putea face noi listari.

Cristian Nacu (foto) este nu numai presedintele The South Eastern Europe’s Private Equity Association (SEEPEA), ci si partener al fondului de investitii polonez Enterprise Investor (EI). Printre investitiile din Romania, EI are in portofoliu si 100% din lantul de magazine Profi.

„Ca strategie de investitii, fondul nostru nu cumpara in general actiuni de pe bursa. Nu urmarim sa facem achizitii doar pentru ca pretul este jos, ci preferam sa cumparam companii valoroase cu potential semnificativ pentru care sunt dispusi sa platim pretul corect”, a punctat Cristian Nacu.

Potrivit acestuia, fondurile de private equity investesc in general in companii care au perspective de crestere semnificative, din domenii precum retail, productie de bunuri de consum, IT si telecomunicatii sau diverse servicii, potrivit lui Nacu.

„Domeniile de crestere cele mai frecvente sunt cele legate de consum si investitii. Aceste cresteri s-au petrecut pe fondul cresterii veniturilor populatiei si al schimbarii obiceiurilor de consum stimulate de nevoia de convergenta cu statele dezvoltate din Europa”, a mai precizat presedintele SEEPEA.

Asociatia organizeaza pe data de 28 iunie conferinta „Funding Growth in Turbulent Times” la Hotel Intercontinental, un eveniment dedicat investitorilor, antreprenorilor, managerilor de top, bancherilor si consultantilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Agalopol, Citi: Decizia FTSE nu trebuie sa fie capat de linie