Un investitor german a cumparat companiile din grupul de firme IRS, printre care si Astra Vagoane Arad, aflate in insolventa.
Casa de Insolventa Transilvania, administrator judiciar al Astra Vagoane SA si Meva SA, anunta ca, in cadrul procesului de reorganizare judiciara a companiilor din grupul de firme IRS, Astra Vagoane Arad, Meva SA si Romvag Caracal aflate in insolventa, s-a realizat transferul business-urilor celor trei companii catre un investitor german, la o valoare de peste 30 milioane de euro. Tranzactia a fost incheiata in 6 iulie 2012.

Compania care a achizitionat companiile din grupul de firme IRS este Astra Rail Industries, detinuta in proportie de 95% de Astra Rail Management BV, din Olanda, si 5% de Astra Rail Management din Germania. Administratorul societatii este Thomas Manns. Potrivit informatiilor din piata, in spatele companiei ar fi un investitor persoana fizica. Compania Astra Rail Industries este inregistrata in Arad. Anterior, compania a fost inregistrata in Bucuresti si apoi radiata. In perioada in care firma a functionat in Bucuresti, asociat unic era Thomas Manns.

Tranzactia reprezinta o solutie de redresare integrata: infuzie de capital, acces la piata, echipa de management si sustinere din partea creditorilor. Se evita, astfel, inchiderea a trei companii, fiecare cu peste 100 de ani de traditie in industria romaneasca si sunt salvate peste 1.500 de locuri de munca.

Adunarile creditorilor celor trei companii din cadrul grupului de firme IRS aflate in insolventa si-au dat acordul pentru oferta de preluare prezentata de investitor, iar contractele de transfer au fost semnate.

Grupul IRS, aflat in proprietatea omului de afaceri Cristian Burci, are sediul central in Luxemburg si mai detine 30% din actiunile constructorului de nave fluviale Severnav Drobeta Turnu Severin.

De asemenea, IRS detine compania de transport feroviar Servtrans Invest si, prin Astra Vagoane, controla firma de constructii ICIM, tot din Arad.

Discutiile pentru a stabili detaliile tranzactiei au fost initiate de reprezentantii Casei de Insolventa Transilvania, administrator judiciar pentru Astra Vagoane SA si Meva SA. La negocieri au participat atat principalii creditori ai grupului, un consortiu bancar condus si coordonat de catre RBS, cat si fostii actionari. Negocierea si procesul de due dilligence au durat peste 6 luni, perioada in care au fost studiate in detaliu, de catre toate partile implicate, toate elementele preluarii.

Tranzactia s-a efectuat conform strategiilor prezentate in planurile de reorganizare a celor trei companii. Transferul business-ului are rolul de a asigura cea mai buna forma de continuare a activitatii si de pastrare a locurilor de munca pentru cele trei companii, iar reorganizarea judiciara a reprezentat solutia restructurarii celor trei companii, care aveau un grad de indatorare peste nivelul suportabilitatii si un nivel al costurilor necorelat cu conditiile pietei. La momentul deschiderii procedurilor, datoriile consolidate ale celor 3 companii depaseau 150 milioane euro.

Acordul s-a incheiat dupa multe luni si runde de negociere si dupa mai multe tentative esuate de atragere a unui investitor si de incheiere a unei tranzactii.

Casa de Insolventa Transilvania este unul dintre cei mai importanti practicieni in insolventa din Romania cu o echipa de 90 de specialisti, 30 practicieni in insolventa si 12 echipe de lucru, Casa de Insolventa Transilvania a gestionat procedura insolventei a peste 500 de societati comerciale si este reprezenta la nivel national. Expertiza acopera arii de activitate ca: agricultura, transport, industria farmaceutica, alimentara, a lemnului, a incaltamintei, productii ceramice, panificatie, activitati comerciale, extractia si prelucrarea produselor petroliere, prelucrarea minereurilor neferoase, real estate.

Casa de Insolventa Transilvania este societatea corespondenta a societatii civile de avocati Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri