Administratorul judiciar al Hidroelectrica, aflata in insolventa, a denuntat alte doua contracte incheiate de producatorul de electricitate, cu firmele Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie, din analize rezultand ca acestea au generat, din 2006, pierderi de 850 de milioane de lei.

Potrivit administratorului, firma Euro Insol, contractul cu Alpiq RomIndustries a generat in perioada 2006-31 mai 2012 pierderi de 422 milioane de lei. In cazul contractului cu Alpiq RomEnergie, derulat din 2008, pierderile au fost estimate la sfarsitul lunii mai la 427,2 milioane de lei, potrivit datelor transmise de Euro Insol.

Anterior au fost denuntate alte trei contracte, cu Euro-P.E.C. si EFT, scrie Mediafax.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat vineri ca pana la sfarsitul lunii iulie ar putea fi denuntate toate contractele Hidroelectrica incheiate cu "baietii destepti" si spera ca pana cel tarziu la inceputul trimestrului IV din acest an producatorul de electricitate sa iasa din insolventa.

Chitoiu a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca Hidroelectrica a inregistrat o paguba de circa 4,5 miliarde lei, respectiv 1,2-1,3 miliarde euro din contractele bilaterale incheiate cu "baietii destepti".

Compania, cel mai mare producator de energie din Romania, a intrat in insolventa in luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie. Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.

Administratorul judiciar a anuntat ca vrea sa gaseasca solutii amiabile privind aceste contracte, prin discutii cu beneficiarii acordurilor, mentionand insa ca, daca acestia nu vor accepta noile conditii, contractele vor fi denuntate.

Contractele directe de vanzare a energiei, la preturi sub cele din piata, au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003 si expira in 2014, 2015 sau 2018.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Complexul Energetic Hunedoara isi cere insolventa in ciuda ajutoarelor