ANRE ar putea accepta cererea inaintata de administratorul judiciar al Hidroelectrica privind scoaterea consumatorilor industriali din sectorul reglementat, ceea ce ar presupune o liberalizare mai rapida a pietei de energie decat prevad angajamentele asumate de Guvern fata de FMI.
"Este, deocamdata, doar o discutie. Inca nu a fost hotarat nimic", au declarat pentru Mediafax surse din piata de energie.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a anuntat miercuri ca a cerut Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sa pastreze in piata reglementata de energie doar consumatorii casnici si institutiile publice, nu si consumatorii industriali, care ar urma sa isi achizitioneze energia la pretul pietei.

Hidroelectrica, companie aflata in insolventa din luna mai, are dificultati sa asigure energia pentru toate contractele, din cauza secetei care a dus la scaderea productiei. Pe langa asta, ANRE obliga compania sa livreze energie pe piata reglementata la 71 lei/MWh, mult sub costul de productie de 125 lei/MWh.

In opinia Euro Insol, Hidroelectrica nu poate livra electricitate pentru toate aceste categorii de consumatori, intrucat ar inregistra pierderi.

Piata reglementata, la nivel national, are un consum total de energie de 28 TWh pe an. Din total, populatia consuma 12 TWh, institutiile publice - 8 TWh, iar consumatorilor industriali la revin 8 TWh de energie electrica.

Liberalizarea treptata a preturilor energiei electrice a fost ceruta Guvernului de FMI si va fi aplicata separat pentru consumatorii industriali si pentru cei casnici.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern in negocierile cu GMI si CE, pentru consumatorii industriali, preturile reglementate vor fi eliminate, in etape, incepand cu luna septembrie. Aceste tarife ar urma sa fie complet eliminate pana la 31 decembrie 2013. In septembrie, consumatorii industriali ar urma sa fie obligati sa renunte la tarifele reglementate si sa cumpere energie de pe piata, in proportie de 15%.

Eliminarea preturilor reglementate pentru consumatorii casnici va incepe in 2013 si se va incheia in 2017.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri