Cehii au cheltuit anul trecut cei mai multi bani pentru serviciile private de sanatate, adica peste 200 de euro anual, in vreme ce romanii au fost codasii Europei Centrale, cu o suma de aproape 10 ori mai mica, arata un raport realizat recent de compania de cercetare PMR.
Cehii si slovacii au fost campionii regiunii in privinta cheltuielilor pentru serviciile private de sanatate, cu 211 euro/locuitor, respectiv 154/locuitor. Cele doua tari, noteaza specialistii de la PMR, au cele mai dezvoltate sisteme medicale, in cadrul carora companiile de asigurari joaca un rol important.

La polul opus s-au situat Bulgaria si Romania, care au inregistrat anul trecut cheltuieli pentru serviciile de sanatate private de 26 euro/locuitor, respectiv de 23 euro/locuitor. Sume ce pot fi privite drept insignifiante pe fondul lipsei unei legislatii adecvate si a veniturilor scazute, apreciaza PMR.

"Aceasta inseamna ca aceste tari (Romania si Bulgaria) sunt departe de saturatie", potrivit companiei de cercetare.

Piata totala de servicii private de sanatate din Europa Centrala (formata din pietele din Polonia, Cehia, Slovacia, Romania, Ungaria si Bulgaria), a inregistrat o crestere de 36% intre 2007 si 2011, de la 4,7 miliarde de euro la 6,5 miliarde de euro, mai arata raportul realizat de PMR.

Cele mai mari piete private de sanatate din regiune au fost Cehia si Polonia. Polonia a avut o „felie" de 37% din totalul pietei, Cehia - 32%, Slovacia - 13%, Ungaria si Romania cate 8% si Bulgaria - 3%.

Cota fiecare tari din totalul pietei de servicii medicale private din Europa Centrala in 2011


Sursa: raportul PMR "Piata serviciilor medicale private in Europa Centrala 2012"

Pentru 2012, specialistii PMR estimeaza o usoara infranare a ritmului de crestere a pietei de servicii medicale private, pana la 7,5% fata de 2011, ca urmare a deteriorarii conditiilor macroeconomice.

"Piata nu va genera o crestere-record ca inainte de 2008, in ciuda imbunatatirilor aduse legislatiei din anumite tari", remarca Monika Stefanczyk, analist si autor al raportului PMR.

In Polonia, Romania si Ungaria legislatia va stimula cresterea asigurarilor private, insa schimbarea procentuala anuala nu va fi semnificativa. Avansul segmentului de servicii platite de pacienti din propriul buzunar va avea un efect mai mare decat orice altceva, mai noteaza analistul.

PMR, cu sediul in Polonia, este o companie specializata in furnizarea de informatii, consultanta si alte servicii businessurilor internationale interesate de tarile din zona Europei Centrale si de Est.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri