Cehii si slovacii au fost campionii regiunii in privinta cheltuielilor pentru serviciile private de sanatate, cu 211 euro/locuitor, respectiv 154/locuitor. Cele doua tari, noteaza specialistii de la PMR, au cele mai dezvoltate sisteme medicale, in cadrul carora companiile de asigurari joaca un rol important.

La polul opus s-au situat Bulgaria si Romania, care au inregistrat anul trecut cheltuieli pentru serviciile de sanatate private de 26 euro/locuitor, respectiv de 23 euro/locuitor. Sume ce pot fi privite drept insignifiante pe fondul lipsei unei legislatii adecvate si a veniturilor scazute, apreciaza PMR.

"Aceasta inseamna ca aceste tari (Romania si Bulgaria) sunt departe de saturatie", potrivit companiei de cercetare.

Piata totala de servicii private de sanatate din Europa Centrala (formata din pietele din Polonia, Cehia, Slovacia, Romania, Ungaria si Bulgaria), a inregistrat o crestere de 36% intre 2007 si 2011, de la 4,7 miliarde de euro la 6,5 miliarde de euro, mai arata raportul realizat de PMR.

Cele mai mari piete private de sanatate din regiune au fost Cehia si Polonia. Polonia a avut o „felie" de 37% din totalul pietei, Cehia - 32%, Slovacia - 13%, Ungaria si Romania cate 8% si Bulgaria - 3%.

Citeste si:

Cota fiecare tari din totalul pietei de servicii medicale private din Europa Centrala in 2011

Sursa: raportul PMR "Piata serviciilor medicale private in Europa Centrala 2012"

Pentru 2012, specialistii PMR estimeaza o usoara infranare a ritmului de crestere a pietei de servicii medicale private, pana la 7,5% fata de 2011, ca urmare a deteriorarii conditiilor macroeconomice.

"Piata nu va genera o crestere-record ca inainte de 2008, in ciuda imbunatatirilor aduse legislatiei din anumite tari", remarca Monika Stefanczyk, analist si autor al raportului PMR.

In Polonia, Romania si Ungaria legislatia va stimula cresterea asigurarilor private, insa schimbarea procentuala anuala nu va fi semnificativa. Avansul segmentului de servicii platite de pacienti din propriul buzunar va avea un efect mai mare decat orice altceva, mai noteaza analistul.

PMR, cu sediul in Polonia, este o companie specializata in furnizarea de informatii, consultanta si alte servicii businessurilor internationale interesate de tarile din zona Europei Centrale si de Est.