Ca urmare, deductibilitatile pentru asigurarile private de sanatate pot ajunge la un nivel cumulat (angajat si angajator) de 800 de euro pe an / persoana, odata cu 1 ianuarie 2016.

"Efectele pozitive ale dezvoltarii implicite a segmentului asigurarilor private de sanatate vor fi multiple: cheltuielile acoperite de polita de sanatate vor fi suportate de asigurator, degrevand astfel sistemul national de asigurari de sanatate. Pe de alta parte, vor fi stimulate investitiile in sectorul de sanatate din Romania, contribuind la dezvoltarea serviciilor si, totodata, la retentia in sistemul national a medicilor romani", apreciaza asiguratorii care fac parte din UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania

Asociatia asiguratorilor a militat de mai multi ani pentru cresterea plafonului de deductibilitate atat pentru asigurarile private de sanatate, cat si pentru cele de viata si a avut un dialog permanent cu autoritatile de resort in sustinerea obiectivelor propuse. "O buna parte din discutiile si consultarile constructive purtate, in principal, cu Ministerul Finantelor Publice au avut la baza un studiu demarat de UNSAR. Acesta cuprinde o analiza si recomandari pentru dezvoltarea pietei precum si o proiectie a impactului bugetar ca urmare a aplicarii masurilor propuse", mai arata asiguratorii.

Citeste si:

In continuare se mentioneaza ca "un rol extrem de important in largirea facilitatilor fiscale pentru asigurarile private de sanatate incluse in noul Cod Fiscal a avut-o si dialogul cu Ministerul Sanatatii, care a inteles beneficiile pe care le pot aduce asigurarile private de sanatate pentru sistemul sanitar romanesc si a sustinut masurile de stimulare fiscala".

Fireste, aceasta masura reprezinta un prim pas catre impulsionarea dezvoltarii pietei asigurarilor private de sanatate. Insa, "numai printr-o reasezare a sistemului sanitar, prin crearea cadrului legislativ specific asigurarilor private de sanatate si prin cresterea gradului de informare a cetatenilor se va realiza adevaratul potential al asigurarilor private de sanatate", potrivit UNSAR.

Segmentul de asigurari de sanatate nu reprezinta o pondere semnificativa in piata asigurarilor, in primul trimestru din 2015, dar au inregistrat o crestere semnificativa in ultima perioada. Astfel, in trimesturl intai din 2015 au fost raportate prime brute subscrise in total de 22,08 milioane lei pentru asigurari de sanatate, in crestere cu 24,39% fata de aceeasi perioada din 2014 si cu 45,51% fata de ultimele trei luni din 2014, conform datelor ASF. Indemnizatiile brute platite in primele trei luni din 2015 au fost in suma de 12,4 milioane lei, in crestere cu 52,71% fata de acelasi interval din 2014.

Sursa foto: Sanatate / Shutterstock