Piata de asigurari in general a avut o evolutie ascendenta in 2017, cu 3,5% peste nivelul primelor brute subscrise in 2016 (potrivit ultimului raport ASF), pentru prima data dupa multi ani fiind evidenta o preferinta a romanilor pentru asigurarile de viata, segment care a inregistrat un avans semnificativ - 21% in 2017 (vs 2016), comparativ cu 18% in 2016 (vs 2015), conform ASF. De altfel, "cresterea la nivelul intregului sector de asigurari se datoreaza acestui segment. Aceasta evolutie este cu atat mai imbucuratoare cu cat vorbim de o piata dominata in proportie de circa 75% de politele auto", apreciaza Anita Nitulescu, CEO Eurolife ERB Asigurari.

"Evolutia portofoliului Eurolife reflecta aceasta traiectorie ascendenta, in 2017 fiind raportat un avans de peste 50% al primelor brute subscrise pe segmentul asigurarilor de viata. Per ansamblu, segmentul asigurarilor de viata devine tot mai atractiv si speram ca aceasta disponibilitate a consumatorilor pentru asigurarea protectiei sa se transforme pe termen mediu si lung intr-o constanta", spune Anita Nitulescu (foto).

La nivelul Eurolife, "numarul de polite traditionale a crescut cu 10%, ceea ce reflecta un interes crescut pentru acest segment, in linie cu evolutia pietei in ansamblu. Din aceasta perspectiva, vedem mai multi clienti prudenti, atenti la investitiile si riscurile pe care si le asuma, mai ales in relatia cu produsele financiar de care beneficiaza. Pentru a oferi clientului posibilitatea diversificarii portofoliului, in conditiile preferate de acesta - risc scazut, siguranta, confort al bugetelor alocate, Eurolife a oferit si un produs cu componenta investitionala de tip unit-linked, astfel structurat incat sa protejeze capitalul investit si care a fost foarte bine primit in piata", adauga managerul.

In paralel, ea subliniaza ca segmentul de asigurari de sanatate private din Romania este in crestere, evolutie datorata facilitatilor oferite de cadrul legislativ, cat si ofertelor complementare sistemului public, pregatite de asiguratori. "Este de asteptat ca acest trend crescator sa se mentina si in anii care urmeaza, segmentul avand un potential de crestere remarcabil, chiar de dublare a volumului. Avand avantajul deductibilitatii, in limita a 400 euro, tot mai multe companii includ in pachetul salarial asigurarile de sanatate".

In opinia sa, evolutiile de mai sus si mentinerea lor reprezinta insa provocari pentru toti actorii implicati in aceasta industrie, provocari care tin de trei factori:

  1. Alinierea in jurul unor deziderate comune a tuturor jucatorilor care contribuie la calitatea si accesibilitatea sistemului de sanatate;
  2. Puterea de cumparare care, conform INS, este in scadere, in vreme ce inflatia va depasi 5% conform estimarilor, ceea ce va stopa cresterile salariale, si implicit va determina o temperare a cresterii pietei;
  3. Claritatea cadrului legislativ, pentru a-i incuraja pe termen lung atat pe angajatori, cat si pe angajati, sa opteze pentru asigurarile de sanatate.

Wall-Street.ro: S-a spus despre evolutia asigurarilor de sanatate ca a fost spectaculoasa in ultimii ani, dar irelevanta. Care este opinia dumneavoastra?

"Irelevanta segmentului vine din lansarea lui oarecum recenta si prin urmare, dimensiunea redusa in total piata de asigurari. Insa, vorbim de o piata cu un potential extraordinar care a dovedit ca are capacitatea de a inregistra evolutii spectaculoase, ceea ce arata relevanta acesteia", spune Anita Nitulescu.

Ea adauga faptul ca "relevanta este data in primul rand de angajatori, care au inceput sa se uite catre asigurarea de sanatate, ca instrument de loializare si recompensare a angajatilor. De cealalta parte, vedem schimbari de mentalitate si in randul angajatilor care incep sa aprecieze valoarea unor astfel de extra beneficii, tendinta sustinuta si de catre concluziile studiului Comportamente si tendinte cu privire la asigurari, potrivit caruia peste 80% dintre reprezentantii generatiei millenials considera asigurarea de sanatate ca beneficiu extra-salarial important in relatia angajat - angajator".

Nu in ultimul rand, "un rol important in mentinerea acestui segment de business la polul relevantei il are si statul, care trebuie sa dea siguranta cadrului de reglementare si impreuna cu actorii economici direct implicati sa gaseasca parghii pentru o dezvoltare sustinuta a segmentului si pe viitor", conchide managerul Eurolife ERB Asigurari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri