Interviu cu seful Honeywell Building Solutions: Romania are un potential fantastic, dar legislatia va trage inapoi

Aflat la finalul saptamanii trecute la cea de-a treia vizita in Romania din ultimii sapte ani, Paul Orzeske (foto), presedintele grupului Honeywell Building Solutions, a vorbit in cadrul unei intalniri cu wall-street.ro despre atuurile tarii noastre in ceea ce priveste eficientizarea energetica - o tendinta care incepe sa capete contur dar si despre potentialul urias pe care tinerii romani il au in acest domeniu.

Oficialul HBS s-a aratat surprins de evolutia pozitiva a Romaniei din ultimii ani. “Am observat o evolutie in tot acest timp la nivelul infrastructurii, iar orasul Bucuresti este unul foarte frumos si primitor. Vizita de acum a constat intr-o serie de intalniri si discutii pe teme legate de modalitati de eficientizare a energiei in viitor, Romania oferind multiple beneficii pentru Honeywell in ultimii ani”, sustine Orzeske.

Tot la finalul saptamanii trecute, Orzeske a avut o intrevedere si cu Sorin Oprescu - primarul Capitalei, cu care a discutat despre o serie de proiecte si posibile facilitati de eficientizare a energiei pentru mai multe cladiri din zona Bucurestiului.

“Am vorbit despre sisteme de eficientizare a energiei, cele mai nou tendinte in domeniu si in special despre un program de educare a oamenilor si ce presupune mai exact eficienta energetica. De foarte multe ori se intampla ca tehnologiile folosite in dezvoltarea acestor sisteme sa stea «departe de ochii» celor care isi desfasoara activitatea intr-o cladire si care nu stiu sau nu inteleg ce presupune cu exactictitate acest lucru. Iar in momentul in care acestia inteleg procesul din spate, factorul psihologic joaca mai apoi un rol esential, ei intelegand astfel necesitatea de a evita risipa de energie”, a precizat pentru wall-street.ro – presedintele HBS.

Legislatia ne trage inapoi

Spre deosebire de statele dezvoltate din Vest, in Romania, tehnologiile de eficientizare ale energiei nu sunt sau inca nu au devenit atat de populare din cauza unei lipse a legislatiei, este de parere Orzeske.

“Ne dorim o schimbare a legislatiei din Romania care sa incurajeze companiile si clientii sa investeasca in programe de eficientizare a energiei, care pe termen lung pot aduce avantaje si economii substantiale. Pana cand legislatia de aici nu va aduce schimbari, Romania, in contextul regiunii Europene nu se poate lauda cu o pozitie favorabila”, continua presedintele Honeywell Building Solutions.

Chiar si asa, oficialul companiei americane vede in tara noastra un potential urias pe viitor, in zona eficientizarii consumului de energie.

“Am vizitat o serie de cladiri atat din Bucuresti cat si din tara unde se pot implementa o serie de tehnologii care pe viitor sa aduca economii – putem folosi actualele facilitati pe care sa le transformam si adaptam in asa fel incat sa devina «mai prietenoase cu mediul», putem spori cantitatile de lumina cu ajutorul dispozitivelor din prezent si totodata se pot face cursuri de eficientizare a energiei electrice cu angajatii companiilor pentru a le explica cum functioneaza astfel de programe si ce beneficii pot aduce atat pentru ei si binele lor cat si pentru mediul inconjurator”

“Tinerii romani sunt foarte talentati”

Tinerii romani absolventi ai facultatilor cu profil tehnic au un potential fantastic datorita talentului si aptitudinilor, dar mai ales a nivelului de cunostinte a limbilor de circulatie internationala, este de parere Paul Orzeske, presedintele Honeywell Building Solution, grup american specializat in domenii precum industria aerospatiala si aparare, auto, energie, sector chimic sau petrolier.

Pentru Honeywell, Romania este una din tarile unde angajatii talentati si priceputi ofera suport pentru regiunile din zona, iar atuurile acestora tin in special de indemanarea si cunostintele de natura tehnologica pe care le invata in facultate si le dezvolta in cadrul grupului american.

Mai mult decat atat, adaptabilitatea angajatilor romani pentru limbile de circulatie internationala este o alta caracteristica importanta, declara managerul american.

“Angajatii din Romania detin cunostinte si au aptitudini pentru a acoperi necesarul de informatie si dezvoltare pentru majoritatea tarilor din vestul Europei, dar si din Est, fiind totodata un alt motiv in plus al dezvoltarii grupului in aceasta regiune”, afirma acesta.
Oficialul american sustine ca va continua dezvoltarea in regiunea tarii noastre si va continua sa pregateasca noi solutii pentru viitorul energetic din Romania, prin intermediul centrului R&D (Research & Development) din Bucuresti, unde lucreaza aproximativ 100 de angajati.

“Intentionam sa pregatim tineri talentati, absolventi de studii de specialitate, care «analizeaza dintr-o privire o cladire si spun de ce tip de tehnologii pot imbunatati si eficientiza activitatea acesteia”, a mai declarat Orzeske.

Stadiul constructiei fabricii din Ploiesti

Inceputa in luna martie acestui an, fabrica de placute pentru frane de la Ploiesti a americanilor de la Honeywell este programata sa se finalizeze pana la sfarsitul acestui an, iar Orzeske crede ca are toate sansele sa fie data in folosinta in timp util.
“Cred ca pana la finalul acestui an se va finaliza fabrica din Ploiesti, unde la inceput vom angaja treptat, in functie de nevoile grupului si de cerere, fiind totusi o industrie foarte volatila”, a declarat pentru wall-street.ro – oficialul Honeywell.

Producatorul american de componente auto Honeywell a demarat constructia unei fabrici de placute de frana in parcul industrial Ploiesti West Park, pe o suprafata de 7 hectare, ce va fi operationala pana la finalul anului.
Honeywell mai detine in Romania o fabrica in Bucuresti, unde produce turbosuflante si alta in Lugoj unde produce detectoare de fum si foc. Compania are in Romania peste 1.500 de angajati.

Ploiesti West Park a inceput cu o suprafata de 220 ha si s-a extins la 250 ha. Printre companiile care au decis sa isi stabileasca activitatea in parc se numara Schlumberger, Halliburton si Honeywell.

Valoarea totala a constructiilor cladirilor si a lucrarilor de infrastructura care vor fi dezvoltate in acest parc este estimata la 750 de milioane de euro si se estimeaza ca 14.000 de locuri de munca vor fi create in mod direct si indirect.

Cine este Paul Orzeske

Din martie 2008, Paul Orzeske este presedintele Honeywell Building Solutions, o divizie a concernului american Honeywell care se ocupa de cercetarea si dezvoltarea de resurse regenerabile pentru viitor menite sa pastreze siguranta si confortul caselor si cladirilor din toata lumea.

Orzeske s-a alaturat echipei Honeywell in 1988 si are peste 20 de ani de experienta in domeniul de conducere in arii precum vanzari, tehnologia informatiei sau management.

Presedintele HBS are o diploma de inginer in cadrul Institutului Tehnologic din Illinois – SUA si o diploma de masterat in cadrul administrarii afacerilor in cadrul Universitatii “DePaul”.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri