Cresterile salariale in sectorul privat au atins in medie 5,1%, potrivit editiei de anul acesta a studiului salarial si de beneficii PayWell, derulat de echipa de consultanta in resurse umane a PwC Romania.
„Aceasta valoare se apropie de estimarile de la inceputul anului atunci cand companiile planificau o crestere salariala medie de 6%. Totusi, cresterea salariala efectiva a fost usor mai scazuta ceea ce reflecta prudenta angajatorilor in privinta cresterii costurilor salariale intr-o perioada de incertitudine economica avand in vedere recesiunea din Zona Euro”, a declarat , intr-un raport al companiei, Peter de Ruiter, liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica, PwC Romania.

Nivelul de cresteri salariale de anul acesta este similar celui inregistrat in 2011.

Sectoarele economice in care s-au inregistrat majorari salariale peste medie au fost industria auto (8%), sectorul IT, cel farmaceutic si cel de servicii externalizate (toate raportand cresteri salariale medii in jur de 6%), in vreme ce sectorul bancar, cel de retail si turismul au inregistrat cresteri salariale sub media nationala.

„In ultimii patru ani, Romania a inregistrat o evolutie economica cu doua viteze. Pe de o parte exista o economie dinamica orientata spre export care a inregistrat rate sanatoase de crestere chiar si in aceste vremuri dificile. Vorbim in principal de industria auto, sectorul farmaceutic si cel IT. Pe de alta parte, piata interna impovarata inca de criza a afectat perspectivele de crestere ale companiilor indeosebi din sectorul bancar si din cel de retail”, a explicat Peter de Ruiter.

O scadere considerabila la nivelul cresterilor salariale a fost inregistrata in sectorul industrial, de la 7,2% in 2011 la 4,7% anul acesta. Aceasta scadere poate fi pusa pe seama declinului productiei industriale la care se adauga cresterea costurilor cu forta de munca (cresterea salariului minim brut pe tara de la 1 ianuarie 2012 conform Hotararii de Guvern nr. 1225/2011).

Pentru 2013, asteptarile sunt comparabile cu cele din anii trecuti, 41% dintre companiile participante la studiul PayWell Romania 2012 bugetand in medie cresteri salariale de 6,1%.

Totodata, a scazut numarul companiilor care ofera prime fixe fata de anii trecuti, doar o treime dintre companiile participante oferind prime fixe tuturor categoriilor de angajati, valoarea bonusului fix per angajat fiind echivalentul unui salariu lunar de baza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri