Cati bani dau companiile farmaceutice pentru cercetare si dezvoltare in Romania

Companiile farmaceutice au cheltuit in 2010 aproape 27,8 miliarde de euro pentru activitatile de cercetare-dezvoltare in 23 de tari din Europa. Romania a absorbit aproape 200 de milioane de euro, de 27 de ori mai putin decat Marea Britanie, fruntasa clasamentului.

Fata de 2009, valoarea cheltuielilor privind activitatile de cercetare-dezvoltare farmaceutica in Romania a crescut cu 50 de milioane de euro in 2010, potrivit Federatiei Europene a Industriilor si Asociatiilor Farmaceutice (EFPIA).

Saltul este unul semnificativ fata de 2008, cand Romania a inregistrat doar 30 de milioane de euro cheltuieli pentru cercetarea si dezvoltarea farmaceutica.

Cea mai mare valoare a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare in 2010 a fost raportata de Marea Britanie, cu 5,4 miliarde de euro. Pe locul al doilea se afla Franta, cu aproape 5 miliarde de euro, iar pe al treilea loc – Germania, cu 4,8 miliarde de euro.

Romania se afla la mijlocul clasamentului cu cheltuieli de 200 de milioane de euro pentru cercetare-dezvoltare in domeniul farmaceutic.


Date valabile pentru 2010, cu exceptia: Cipru - 2007; Bulgaria, Cehia, Franta, Olanda, Portugalia - 2009; Belgia, Danemarca, Franta, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Romania, Suedia, Elvetia - estimari.

Clasamentul tarilor in functie de cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare in domeniul farmaceutic este incheiat de Bulgaria, cu 1 milion de euro.

Toate medicamentele noi sunt rezultatul unei activitati de cercetare si dezvoltare. De la descoperirea substantei active si pana la punerea in vanzare a unui nou medicament se scurg 12-13 ani.

Costurile de cercetare-dezvoltare pentru o noua substanta sunt estimate la circa 1 miliard de euro. In medie, doar una sau doua substante sintetizate in laboratoare dintr-un total de 10.000 vor trece prin toate etapele pana sa fie puse in vanzare, conform European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA).

Sursa foto: freedigitalphotos.net.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri