CEZ: Actionarii "aproape ca vin cu bani de acasa", ANRE nu recunoaste unele investitii

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu recunoaste in tarife unele investitii derulate de distribuitorii de energie, astfel ca actionarii acestor companii "aproape ca vin cu bani de acasa" pentru finantarea proiectelor.

"Sumele acumulate sunt atat de mari ca investitiile solicitate nu numai ca nu sunt remunerate, dar aproape ca actionarii vin cu bani de acasa pentru investitii", a declarat miercuri directorul de afaceri corporative din CEZ Romania, Adrian Borotea, citat de Mediafax.

Borotea a adaugat ca grupul CEZ are de recuperat de la ANRE suma de 500 milioane lei pentru investitiile pe care le-a facut in reteaua de distributie, dar pe care Autoritatea nu le-a recunoscut in tarife.

"Speram ca aceste costuri sa fi incluse in tarife, dar noi propunem sa fie incluse in tarife pe o perioada de cinci ani, avand in vedere si suportabilitatea consumatorilor. Aceasta bula trebuie decomprimata", a adaugat Borotea.

Potrivit lui Borotea, CEZ investeste anual 50 milioane euro in reteaua de distributie, cu toate acestea compania reusind sa modernizeze doar 15% din reteaua de distributie.

CEZ a intrat pe piata romaneasca in 2005, cand a preluat de la stat companie Electrica Oltenia, care alimenteaza cu energie regiunea Olteniei. Grupul ceh, controlat de stat, a investit 2,2 miliarde euro in Romania, din care 1,1 miliarde euro in parcuri eoliene.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri