"In tara care este pe primul loc in topul bolnavilor de cancer cervical si pe locul 69 in topul investitiilor in sanatate, o reforma fundamentala este singura metoda prin care poate fi creat un sistem de sanatate sustenabil", considera Zahal Levy, presedintele MediHelp, unul dintre cei mai mari furnizori de asigurari private de sanatate din ECE.
Lipsa investitiilor, nivelul ridicat de birocratie, lipsa facilitatilor fiscale si subdezvoltarea sistemului privat sunt in opnia sa principalele probleme ale sistemului national de sanatate actual.

"In Romania mii de persoane mor in fiecare an din cauza bolilor de inima, atacurilor cerebrale, hipertensiunii sau a bolilor de plamani sau ficat. In acelasi timp, cheltuielile lunare ale Guvernului Romaniei pentru sanatate sunt de aproximativ 27 de euro/locuitor, comparativ cu cele ale Ungariei si Germaniei, care aloca peste 50 de euro si respectiv 230 de euro lunar pentru fiecare locuitor", a declarat Zahal Levy (foto), in cadrul unei conferinte pe tema asigurarilor de sanatate.In plus, adauga Zahal Levy, previziunile referitoare la raportul dintre persoanele active si cele asistate social in Romania sunt extrem de sumbre: in anul 2060 vor fi doar doua persoane intre 15 si 64 de ani, pentru fiecare persoana de peste 65 de ani. "Acest raport va avea un impact negativ vizibil asupra bugetului sistemului national de sanatate". Totodata, sistemul legislativ actual a permis beneficii fiscale pentru abonamentele medicale vandute pe modelul politelor de asigurare, dar cu amendamentul ca sunt deductibile, fiind etichetate drept medicina muncii.

“Structura existenta le permite managerilor sa ascunda abonamentele medicale premium sub “umbrela” cheltuielilor pentru medicina muncii, realizate in cadrul companiilor. Aceasta conduce la pierderea unor sume importante de la bugetul de stat. In plus, nu este corect ca angajatii sa aiba acces la un singur furnizor de servicii medicale. Ar trebui sa existe facilitati fiscale si libertate de alegere”, spune Zahal Levy.

Reforma fundamentala - Salvarea sistemului de sanatate


“Doar privind atent si obiectiv in interiorul structurii existente vom putea identifica ce trebuie cu adevarat schimbat in sistemul de sanatate din Romania. Nu exista o solutie magica pentru rezolvarea tuturor problemelor sistemului de sanatate, dar pot fi luate masuri graduale care sa previna colapsul intregului sistem”, adauga presedintele MediHelp.

Printre masurile pe care le propune presedintele MediHelp International pentru reforma acestui sistem se numara: descentralizarea sistemului de sanatate, finantarea (cresterea cheltuielilor guvernamentale pentru acest sector, perceperea de taxe si contributii, etc), privatizarea si oferirea unui suport semnificativ investitorilor privati din domeniul asigurarilor private de sanatate si al serviciilor medicale.

“Reforma nu este niciodata usoara, dar in acest moment guvernul nu poate decat sa remedieze situatia din aproape in aproape, lucrand cu oameni competenti. In mod cert traim vremuri extrem de grele si avem nevoie de cat mai multa protectie. Trebuie sa urmam exemple internationale, pe care sa le adaptam si localizam pentru piata nationala astfel incat sa obtinem un sistem functional si profitabil pentru toti cei implicati: cetateni, guvern si furnizori privati”, concluzioneaza Zahal Levy.

MediHelp International, prezent pe piata locala incepand cu anul 1999, este manager de distributie al BUPA International in Ungaria, Romania si Bulgaria.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri