"Haosul din sistemul medical romanesc a inceput odata cu legea privind medicina muncii, sub umbrela careia au ajuns sa fie cuprinse abonamente medicale premium, deductibile, pentru proprietarii de companii", a declarat pentru wall-street.ro, Zahal Levy (foto), presedintele MediHelp International, unul dintre cei mai importanti brokeri de asigurari private de sanatate din Europa Centrala si de Est.
Wall-Street.ro: Care sunt cele mai mari probleme ale actualei legislatii din domeniul medical din Romania, in opinia dumneavoastra? Ce ati imbunatatii la aceste puncte slabe pe viitor?

Zahal Levy:
In primul rand practicile defectuoase din trecut trebuie schimbate si instituite in locul lor principii culturale noi, precum transparenta, leadership-ul, onestitatea, respectul pentru pacienti si pentru viata.

In al doilea rand, trebuie sa aiba loc un transfer de responsabilitate in ceea ce priveste sanatatea individului, de la guvern catre cetatean. Sanatatea ne priveste pe toti, nu este doar problema unui minister sau a unui politician. Politicienii trebuie insa sa stabileasca premisele pentru o infrastructura privata corecta, iar publicul trebuie sa fie interesat sa faca parte din aceasta.

In al treilea rand, este timpul sa punem capat sistemului actual corupt care ii ofera cetateanului „acces complet si gratuit la servicii medicale”, dar care in fapt nu ii ofera nimic gratis si in niciun caz, complet. Trebuie sa construim un sistem de sanatate privat competitiv, care va stimula economia locala si care va incuraja atragerea investitorilor privati care vor crea institutii medicale de top, accesibile pentru toata lumea.

WS.ro: De ce este important ca guvernul roman sa schimbe starea actuala a sistemului de sanatate, in care segmentul public domina piata, in timp ce furnizorii privati recurg la abonamente medicale?

Z.L.: Abonamentul medical a devenit factorul declansator de haos in sistemul medical din Romania din punct de vedere economic, organizational, legal si fiscal. Totul a inceput odata cu legea privind medicina muncii sub umbrela careia au ajuns sa fie cuprinse abonamente medicale premium, deductibile, pentru proprietarii de companii. In acest moment abonamentul functioneaza precum un plan de asigurare, intr-un cadru legislativ greu de inteles si fara a fi reglementat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Aceasta practica trebuie sa inceteze. Romania trebuie sa urmeze modelele de ingrijire medicala din tarile civilizate unde exista un program de baza de servicii medicale platit de catre guvern, restul ramanand in responsabilitatea sectorului privat si a cetatenilor.

WS.ro: Cum ati aprecia proiectul noii legi a sanatatii comparativ cu cel retras anterior de presedintele Traian Basescu?

Z.L.: Legea a fost scrisa cu buna credinta de catre oameni care chiar vor sa faca o schimbare. Cu toate acestea, citind textul celor doua versiuni, este destul de greu sa iti dai seama pe ce model economic sau de business au fost ele create. In plus, lasa inca foarte multe responsabilitati in seama guvernului. Oamenii trebuie sa inteleaga ca responsabilitatea trebuie sa ajunga in mainile lor, iar legea trebuie sa ofere cadrul legislativ pentru aceasta tranzitie, punand accent pe dezvoltarea sistemului de asigurari private de sanatate si a furnizorilor privati de servicii medicale. In niciuna dintre cele doua versiuni, insa, nu vad o baza solida pentru aceste principii.

WS.ro: Reforma sanatatii trebuie sa aiba la baza principiul solidaritatii sau cel al asigurarii?

Z.L.: Legea sanatatii trebuie sa ofere un pachet de baza pentru urgente, care sa includa ingrijire medicala si spitalizare, cu anumite beneficii de baza pentru toti cetatenii. Orice forma de ingrijire mai complexa ar trebui platita de catre cetatean, asa cum se intampla de fapt si acum cu platile la negru, dar ar trebui sa aiba loc intr-un cadru reglementat si in totala legalitate. Aceasta practica ii va incuraja pe furnizorii de servicii medicale sa deschida noi clinici si spitale. In plus, cetatenii vor avea posibilitatea de a plati o suma anuala pe care si-o pot permite, pentru o asigurare privata de sanatate care le va acoperi orice nevoie de ingirjire medicala in cadrul oricarei clinici private.

Profiturile pe care le vor obtine furnizorii privati de servicii medicale vor fi impozitate astfel incat statul va castiga mai multi bani si va fi totodata eliberat de o parte din responsabilitatea pentru ingrijirea medicala. In plus, in tot acest timp, fiecare persoana va avea parte de asistenta medicala de mai buna calitate.

WS.ro: La ce valoare a pietei considerati ca va ajunge piata de asigurari individuale facultative de sanatate la final de 2013?

Z.L.: Din pacate nu cred ca vom vedea o crestere semnificativa in urmatorii doi ani. Cata vreme nu se face nicio schimbare in structura legislativa si nu se ofera pachete subtantiale de beneficii pentru investitorii straini, nu cred ca acestia vor fi dornici sa construiasca clinici private. Asa cum stim deja, marile companii medicale private nu sunt tocmai multumite de situatia lor financiara in acest moment.
Aici intervine problema leadership-ului. Oricum am privi lucrurile, schimbarea ministrului sanatatii odata la 6 luni nu poate fi catalogata drept leadership si in orice caz nu prevesteste o atmosfera pozitiva pentru schimbare.

WS.ro: Povestiti-ne in cateva randuri despre obiectivele financiare si de cota de piata ale MediHelp in Romania pentru 2012 si 2013? Care dintre acestea sunt inca pe "to do" list si care au fost indeplinite?

Z.L.: MediHelp International s-a pozitionat drept liderul pietei de asigurari private de sanatate in Europa Centrala si de Est. Avem cel mai mare portofoliu stabil de clienti, care estimam ca va creste pana la 10 milioane de Euro in 2013 si pana la 15 milioane Euro in 2014. Ne straduim sa micsoram valoarea medie a politiei de asigurare, astfel incat toata lumea sa poata achizitiona prin intermediul MediHelp un plan de asigurare privata de sanatate care sa acopere toate problemele medicale si sa ofere acces la orice clinica sau spital din spatiul european-toate acestea pentru un pret mediu de 100 Euro pe luna.

In plus, trimitem constant mesaje in piata si incercam sa convingem politicienii sa sustina sistemul de asigurari private de sanatate prin oferirea de facilitati fiscale, asa cum s-a intamplat recent in tari precum Polonia si Ungaria.

Cine este Zahal Levy?

Zahal Levy este Presedintele MediHelp International, unul dintre cei mai importanti brokeri de asigurari private de sanatate din Europa Centrala si de Est. Inainte de ocuparea acestei pozitii in anul 2007, a activat ca Vice-President Business Development al Euromedic International din Budapesta.

Zahal Levy si-a inceput cariera ca agent de asigurari independent in Israel in 1978, iar in 1982 a inceput sa lucreze in cadrul companiei Keshet Insurance. In 1990 Dl. Levy a fondat Business Navigation Synergy Group, companie pe care a condus-o pana in 1997.

Ulterior, cariera sa l-a adus in Romania unde a infiintat SOS Medical and Ambulance Emergency Services. De asemenea, intre anii 2001 si 2005 a detinut pozitia de Country Manager al Euromedic International. Zahal Levy a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii Aurel Vlaicu din Arad.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri