Sistemul de sanatate privat este subdezvoltat in Romania din cauza ca statul nu incurajeaza investitiile, iar astfel oamenii cu venituri mici nu isi permit sa-l acceseze si sunt nevoiti sa mearga la spitalele de stat si sa dea spaga pentru drepturile lor, este de parere Zahal Levy, CEO MediHelp, unul dintre cei mai mari furnizori de asigurari de sanatate private si asigurari medicale internationale.

"Cata vreme sistemul de sanatate privat va fi subdezvoltat, acesta se va adresa doar persoanelor cu venituri mari. In aceasta situatie, sectorul privat nu va fi accesibil claselor medii si joase care sunt nevoite sa apeleze la sistemul de sanatate public si sa plateasca spaga pentru a putea beneficia de drepturilor lor", apreciaza Levy.

Astfel, CEO-ul MediHelp sustine ca solutia pentru imbunatatirea acestei situatii poate veni de la stat daca va incuraja investitiile in mediul privat prin deductibilitatea taxelor pentru asigurarile private de sanatate. In acest mod, sectorul asigurarilor private de sanatate din Romania se va dezvolta, va creste competitia, iar preturile vor scadea, ceea ce inseamna ca si clasele cu venituri mici vor avea acces la servicii private de sanatate.

"In acest moment, serviciile medicale sunt etichetate ca fiind gratuite, dar situatia nu sta astfel de fapt: pacientul nu beneficiaza de anumite servicii sau beneficiaza doar dupa ce a platit spaga. Cred ca ar trebui sa se ofere un pachet de servicii de baza. Ceea ce pachetul de baza nu include sau nu satisface nevoile cetateanului, sa fie suplimentat cu ajutorul unei asigurari de sanatate private. In Israel, statul colecteaza taxele care se cuvin pentru pachetul de baza, iar pentru servicii in plus care ar putea fi dorite, cetatenii achizitioneaza asigurari de sanatate private", completeaza Zahal Levy, care conduce o companie prezenta in Romania de 15 ani.

Totodata, Zahal Levy considera ca, in prezent, un "perete de sticla" desparte sectorul privat si cel public si ca statul si privatul vor putea colaborara cand investitiile vor fi directionate in sectoarele care au nevoie de dezvoltare si cand cadrele medicale din spitalele de stat vor fi platiti suficient de bine incat sa nu paraseasca tara pentru o viata mai buna.

Medicii, asistentele si profesorii lucreaza mai mult ca voluntari, salariile lor trebuie majorate.

"In Romania, sunt anumiti profesionisti care trebuie sa traiasca decent in aceasta societate cu un salariu mic. Nu putem sa ne asteptam ca ei sa nu accepte spaga daca salariul pe care il au nu le permite sa isi acopere cheltuieli lunare. De exemplu, un politist care lucreaza in soare o zi intreaga sau la temperaturi de -10 grade pentru un salariu de 300 de euro, nu se va putea descurca cu un salariu atat de mic si va ajunge astfel sa accepte si spaga. Acelasi lucru se poate aplica si pentru o asistenta medicala sau un profesor foarte apreciat care castiga 1.000 de euro pe luna, in timp ce un medic din Franta castiga 2.500 de euro pe luna. Daca salariile profesorilor, medicilor, asistentelor si ale profesorilor nu vor fi majorate, nu vor aparea schimbari. Acesti oameni lucreaza mai mult ca voluntari", conchide Zahal Levy, CEO MediHelp.

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna lui 2015, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale managerilor si antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala. In luna mai, vom aborda problema sistemului medical. Vom discuta constant cu specialisti din sistemul medical si farmaceutic despre reforma absolut necesara de care sistemul de sanatate romanesc are nevoie urgent si vom prezenta solutiile concrete pentru a vedea curand rezultate vizibile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri