Eco-Rom Ambalaje, organizatia detinatoare a licentei marcii „Punctul Verde” in Romania, care indeplinete obligatia de reciclare i valorificare a deeurilor de ambalaje pentru producatori si importatori din Romania, a reciclat, in 2012, 61% (398.463 tone) din cantitatea de ambalaje puse pe piata de aceste companii (651.126 tone), cu 12% mai mult fata de anul anterior.

Informatiile au fost facute publice dupa ce wall-street.ro a realizat o analiza in amanunt a pietei de colectare selectiva. Citeste intreg materialul.

„Intr-un context economic competitiv si, in continuare, afectat de criza, anul 2012 a fost anul cresterilor pentru sistemul de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje. Cantitatile reciclate au depasit cu 6 procente obligatia globala de reciclare din anul 2012, respectiv cea de 55%.” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Evolutia pozitiva a rezultatelor se datoreaza cresterii sustinute a contributiei industriei la realizarea unui sistem coerent si eficient de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje, capabil sa indeplineasca aceste obligatii prin dezvoltarea serviciilor de gestiune a deseurilor in scopul reciclarii. Pentru anul 2012, aceasta contributie s-a situat la 40 de milioane de lei, cu peste 20% mai mult decat anul precedent.

Cresteri s-au inregistrat si in ceea ce priveste obiectivele legale pentru fiecare tip de material – plastic, sticla, metal, lemn si hartie – cu precadere pentru ambalajele primare generate in gospodarii.

„Anul trecut, prin sistemul nostru, au fost reciclate 2,7 miliarde de PET-uri (67.902 tone) si 400 de milioane de doze de aluminiu (5.073 tone). Acest lucru se datoreaza eficientizarii parteneriatului cu peste 200 de companii de management al deseurilor care realizeaza servicii de colectare, sortare si transport a deseurilor in scopul reciclarii.”

Cea mai mare parte a deseurilor de ambalaje – 60% – este generata in gospodarii. De aceea solutia sustenabila de realizare a obligatiilor de reciclare si, implicit, de crestere a cantitatilor reciclate este continuarea extinderii accesului populatiei la serviciile de colectare selectiva a deseurilor. Primele proiecte pilot de acest fel au fost demarate de Eco-Rom Ambalaje in anul 2005, in 14 localitati, numarul acestora crescand semnificativ an de an.

„Am incheiat anul 2012 cu 402 localitati in care dezvoltam colectarea selectiva in parteneriat cu autoritatile locale si operatorii de salubritate desemnati, cu aproximativ 60% mai multe decat in 2011. Acest lucru a presupus extinderea retelei de infrastructura necesara – containere si saci

colorati – ceea ce a condus la o crestere a investitiilor de peste 40% fata de anul precedent. Astfel, in prezent, aproximativ 41% din populatia Romaniei – circa 8,8 milioane de romani – au acces la sistemul de colectare selectiva pus la dispozitie de noi, prin cele 18.590 de pubele colorate” a mai declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Anul 2012 este unul important pentru Romania in privinta indeplinirii obligatiilor de reciclare ce ne revin ca stat mebru al Uniunii Europene. Obligatiile de reciclare ale tarii noastre au demarat in anul 2004 cu 12% tinta de reciclare si au ajuns la 55%, in anul 2012.

Este important de subliniat faptul ca perioada initiala negociata cu institutiile europene pentru atingerea obligatiei de 55% reciclare a fost anul 2013, dar Romania a devansat acest termen la 2012, astfel incat sa se asigure ca obligatiile vor fi realizate. Practic, acest an incheie perioada de tranzitie pe care Romania a avut-o la dispozitie pentru a atinge un nivel de reciclare al deseurilor de ambalaje similar cu celelate state membre.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Cele mai "eco" orase din Romania
Setari Cookie-uri