Directorul Draap Trading Ltd, Jan Fasen, a confirmat pentru The Guardian ca a cumparat un lot de carne de cal de la doua abatoare romanesti si l-a vandut unor procesatori francezi, insistand ca a etichetat in mod clar carnea ca fiind carne de cal, scrie Mediafax.

Insa postul olandez de radio NOS a relatat miercuri ca Fasen a fost condamnat in ianuarie 2012 pentru comercializare de carne sud-americana de cal ca vita olandeza sacrificata pentru halal si falsificare de documente. Draap Trading Ltd este o companie inregistrata in Cipru, cu sediul central la Antwerpen (Belgia) si detinuta de un offshore din British Virgin Islands, potrivit The Guardian, care adauga ca, citit invers, numele firmei inseamna "cal" in olandeza.

Potrivit publicatiei britanice, comerciantul olandez pare sa se afle, in pofida dezmintirilor sale, in centrul investigatiilor care urmaresc sa stabileasca modul in care a carnea de cal a ajuns in lantul alimentar european. In ianuarie 2012, el a fost condamnat la un an de inchisoare, scrie The Guardian citand NOS, care adauga ca alt comercinat olandez de carne, cu sediul in orasul Oosterhoutse, a fost condamnat, de asemenea, la munca in folosul comunitatii.

Draap Trading Ltd a livrat carne companiei franceze Spanghero, care a aprovizionat, la randul ei, alta companie franceza, Comigel. Lasagna Findus in care s-a gasit carne de cal, in M.Britanie, provine de la instalatia Comigel din Luxemburg. Spanghero a insistat ca pachetele de carne livrate de instalatia sa de la Castelnaudary, in sudul Frantei, au sosit etichetate "vita - origine UE" si ca "nu a tratat sau facut altceva carnii" respective.

Citeste si:

Produse congelate au fost retrase, intre timp, din supermarketuri in Olanda, Belgia si Franta, de teama unei etichetari incorecte mult mai raspandite decat cea descoperita la Findus in M.Britanie. Romanii au protestat ferm si si-au clamat nvinovatia fata de acuzatiile potrivit carora au furnizat carne de cal drept carne vita.

Fasen, care a cumparat carne romaneasca de cal si a depozitat-o la Breda, in Olanda, inainte sa o vanda Spanghero, a anuntat ca va preda toate informatiile autoritatilor cipriote, care le vor transmite ulterior francezilor.

Inspectori olandezi in domeniul alimentar au efectuat o vizita la depozitul din Breda miercuri, mai precizeaza The Guardian.