15 Februarie 2013

Carne de cal, depistata in lasagna din supermarketurile Real din Germania



Carne de cal a fost depistata, pentru prima data, intr-un lot de lasagna congelata vandut in supermarketuri din reteaua Real in Germania, a anuntat joi distribuitorul, relateaza AFP.

Real a retras, ca o masura de precautie, loturi de lasagna comercializate la pret redus sub marca sa, sub numele "Tip", iar testele comandate unor laboratoare au relevat prezenta carnii de cal miercuri, a recunoscut grupul intr-un comunicat publicat pe site-ul sau, relateaza Mediafax.

Real subliniaza ca este vorba despre o masura adoptata "numai din pecautie, deoarece nu a fost detectat, niciun moment, un risc la adresa sanatatii consumatorului".

Grupul de distributie, care detine 316 magazine in Germania, a oferit asigurari ca lucreaza in colaborare cu autoritatile, furnizorii si ministerele Agriculturii si pentru Consum in vederea "adoptarii tuturor masurilor care vor fi necesare pentru ca clientii sa cumpere doar produse ireprosabile".

"Autoritatile trebuie sa verifice ce cantitate de carne de cal se afla in aceste produse", a declarat ministrul pentru Consum Ilse Aigner joi dimineata, pentru postul public de televiziune ZDF.

Ea a subliniat totodata ca "intreprinderile au reactionat deja, retragand produse suspecte de pe piata".

Lantul de supermarketuri Edeka, cel mai important distribuitor german de produse alimentare, a lansat, de asemenea, o serie de teste asupra produselor sale, la fel ca vanzatorul de produse congelate la domiciliu Eismann sau lantul de magazine Kaiser's-Tengelmann.

Guvernul german a anuntat miercuri, pentru prima data, ca are suspiciuni in legatura cu posibile etichetari incorecte de lasagna livrata unui angrosist din landul Rhenania-Westfalia de Nord, cel mai populat din Germania.

Autoritatile germane au fost avertizate in acest sens marti seara de catre omologii lor luxemburghezi, prin intermediul unui sistem de alertare la nivel european.

Uniunea Europeana (UE) a anuntat, marti seara, o campanie de testare ADN in toate tarile membre si o coordonare a anchetelor de catre Europol, la finalul unei reuniuni de criza, la Bruxelles.

In afara de efectuarea a 2.500 de teste ADN pe teritoriul intregii Europe asupra unor produse din carne de vita, UE cere statelor membre sa procedeze la aproximativ 4.000 de controale vizand detectarea eventualei prezente a fenilbutazonei, un antiinflamator pentru cai, care ar face carnea improprie pentru consum.

Scandalul a izbucnit odata cu descoperirea saptamana trecuta, in Marea Britanie, de lasagna marca Findus ce continea carne de cal si era etichetata ca fiind carne de vita. Aceasta lasagna a fost produsa de catre subcontractorul francez Comigel.



Citeste si