Ministrul Remus Pricopie a propus introducerea in invatamantul preuniversitar francez a cursurilor de Limba, cultura si civilizatie romaneasca la intalnirea de la Paris cu omologul sau francez, Vincent Peillon, si cu Irina Bokova, director general UNESCO.

Remus Pricopie a subliniat in cadrul intalnirii interesul Romaniei de a aprofunda si dezvolta relatiile bilaterale in domeniul educatiei.

"Ar fi o noutate pentru elevii romani din Franta, dar nu si pentru sistemul national de educatie, intrucat acest curs a fost implementat de Institutul Limbii Romane din 2007 in tari precum Spania, Italia, Belgia si Olanda. Franta ar deveni astfel a cincea tara unde elevii romani, dar nu numai, ar putea studia la scoala Limba, cultura si civilizatia romaneasca", a spus Remus Pricopie, la revenirea in tara dupa vizita la Paris.

Ministrul Educatiei a adaugat ca institutia pe care o conduce sustine predarea limbii franceze si a disciplinelor non-lingvistice in limba franceza in invatamantul romanesc.

Citeste si:

"In Romania functioneaza astazi 30 de licee bilingve, in care studiile se finalizeaza cu bacalaureat bilingv. In universitatile romanesti isi desfasoara activitatea sapte lectori francezi. Dintre programele europene existente, cea mai mare mobilitate a studentilor romani catre Franta se inregistreaza prin programul Erasmus, respectiv 24,13 la suta dintre acestia. Distributia pe niveluri de studiu este de 51 la suta - licenta, 36 la suta - de masterat si 13 la suta - doctorat", a mai spus Pricopie.

Ministrul a apreciat si buna colaborare bilaterala in domeniul invatamantului profesional si tehnic, dar si necesitatea eficientizarii sistemelor de formare profesionala prin accesarea Fondului Social European (FSE).

Ministrul Remus Pricopie l-a invitat la Bucuresti pe omologul sau, Vincent Peillon, cu ocazia inaugurarii noii cladiri a Liceului Francez "Anna de Noailles", care va avea loc in acest an.