Invatamantul obligatoriu de la varsta de cinci ani ar putea intra in vigoare in cel mult doi ani de zile, in acelasi interval de timp pregatindu-se si coborarea varstei la care va fi introdusa a doua limba straina, de la clasa a V-a la clasa a III-a, a anuntat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, potrivit Mediafax.
Ministrul Educatiei a spus marti, la dezbaterea "Aplicarea Strategiei de guvernare in educatie a USL - o sansa pentru salvarea scolii romanesti!", organizata de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), ca in cadrul ministerului este analizata ideea de a cobori la cinci ani varsta la care invatamantul este obligatoriu.

"Este doar o idee analizata la nivelul ministerului, nu este o propunere inaintata Guvernului si nici nu intentionam sa o inaintam acum, dar estimarea noastra este ca in cel tarziu doi ani de zile va trebui sa coboram varsta la care copilul sa fie integrat obligatoriu intr-un invatamant formal, respectiv sa existe obligativitatea de a parcurge cel putin grupa mare la gradinita. Sunt state in UE care incep invatamantul obligatoriu la patru ani si sunt state care au invatamantul obligatoriu la trei ani. De ce conteaza acest lucru? Pentru ca, cu cat il antrenezi mai bine pe copil, il pregatesti, de fapt, pentru viata scolara", a explicat Pricopie.

O limba straina se invata mult mai usor pe grupa de varsta trei-opt ani

Demnitarul a mai spus, cu acelasi prilej, ca o astfel de masura nu necesita pregatiri speciale in infrastructura, pentru ca 98 la suta dintre copii merg deja la gradinita la varsta de cinci ani.

"Acolo unde ai 98 la suta, poti sa mai aduci doi la suta. Este vorba de un semnal foarte puternic pe care trebuie sa il dam societatii - sa-si duca copiii la scoala. (...) Daca suntem parinti responsabili, incet-incet le formezi anumite deprinderi si ii pregatesti pentru scoala", a mai aratat ministrul Educatiei.

Remus Pricopie a mai spus ca, potrivit studiilor, o limba straina se invata mult mai usor pe grupa de varsta trei-opt ani, decat de la opt ani in sus, si din acest motiv a fost coborata varsta la care se introduce prima limba straina ca limba obligatorie si se urmareste coborarea varstei si pentru introducerea celei de-a doua limbi straine.

"Vom cobori, in unul sau doi ani, varsta la care incepe a doua limba straina, adica de la clasa a V-a la clasa a III-a, astfel incat, si pe aceasta componenta, sa pregatim copiii nostri pentru ceea ce au de facut in urmatoarele decenii", a declarat Pricopie.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri