"Industria chimica reprezinta o latura a economiei pe care Romania se poate baza pentru dezvoltare in urmatorii ani. Atragerea unor investitii directe, autohtone sau internationale, poate transforma acest sector intr-unul infloritor, luand in considerare si tendinta mondiala de crestere, de 12%", apreciaza Constantin Coman, country manager, Coface Romania.
In pofida reducerii continue a ponderii sale pe aceasta piata in detrimentul zonei asiatice, industria chimica din zona UE detine in continuare o cota de piata de peste 20% din total, obtinand in 2011 vanzari totale in valoare de 539 miliarde de euro si generand 1,19 milioane de locuri de munca in peste 60.000 de companii, potrivit companiei de rating si asigurari de credit Coface.

In Romania acest sector nu reprezinta numai un domeniu de activitate cu mare traditie si impact in economia nationala, ci si unul cu o evolutie aparte in contextul economic al ultimilor ani. Conform celor mai recente situatii financiare publicate de Ministerul Finantelor la sfarsitul anului 2011, in sectorul industriei chimice functionau un numar total de 4.598 de firme considerate active, care generau o cifra de afaceri totala de 47,4 miliarde de lei si 89.696 de locuri de munca.

"Analizand in detaliu situatia si indicatorii financiari calculati pentru aceste companii, constatam ca sectorul industriei chimice se confrunta cu o serie de aspecte ce pot periclita relativa stabilitate (din punctul de vedere al numarului de agenti economici si al efectivului de salariati) si tendinta de relansare economica (cifra de afaceri in crestere cu 24%) inregistrate la sfarsitul anului 2011", a declarat Constantin Coman (foto).

Potentiale dezechilibre la nivelul situatiei financiare


O pondere de 22% dintre cele 4.598 de firme considerate, nu mai sunt in functiune in luna aprilie 2013, numarul si calibrul lor fiind mai mare decat cel al firmelor nou infiintate in perioada 2008 – 2011, aceasta dinamica negativa putand aduce sectorului pierderi de aproape 2 miliarde de lei din cifra de afaceri si disparitia a peste 1.900 de locuri de munca.

Cresterea problemelor de solvabilitate ale companiilor din sector fata de anul anterior poate aparea din cauza mentinerii pierderilor nete, a cresterii gradului de indatorare (+7,5%) si a scaderii gradului de capitalizare (-20%).

Incapacitatea de redresare din punctul de vedere al profitabilitatii este evidentiata de: faptul ca doua dintre cele patru diviziuni de activitate ale sectorului au generat pierderi nete pe toata perioada 2008 – 2011; procentul extrem de redus (22%) al companiilor care reusesc sa revina pe profit dupa ce au inregistrat pierderi in anul anterior; gruparea firmelor in doua categorii „obisnuit pierzatoare” si respectiv "obisnuit profitabile".

Din pacate, companiile din industria chimica se preocupa intr-un procent foarte mic de gestionarea eficienta a riscului de credit comercial, astfel ca doar 2 din 10 companii prezinta un risc de insolventa scazut; 3,5 - risc mediu, iar diferenta de 4,5 inregistreaza un risc mare spre foarte mare.

Un alt dezechilibru poate fi dezvoltat din cauza dependentei ridicate de situatia si evolutia celor mai importanti si experimentati jucatori de piata, ce detin ponderi semnificative din patrimoniul sectorului si ale caror rezultate influenteaza in mod decisiv indicatorii financiari sectoriali.

In mod natural, posibilitatea aparitiei unor astfel de dezechilibre la nivelul situatiei financiare nu va ramane fara consecinte negative asupra perspectivei economice a industriei chimice.

Disciplina de plata a companiilor poate inregistra deficite


Un procent de 26% dintre companiile cu activitati in industria chimica inregistrau la 31 decembrie 2012 datorii restante la bugetele de stat, valoarea medie a datoriei prezentand o crestere semnificativa, de 86%, fata de sfarsitul anului anterior. Rezulta astfel o evolutie contrara celei de la nivelul intregii economii, unde se remarca o scadere clara a nivelului de restante, pe fondul intensificarii eforturilor de colectare a veniturilor bugetare.

Analiza incidentelor de plata cu instrumente de debit pe baza informatiilor obtinute pentru un esantion reprezentativ de companii analizate individual de Coface Romania in ultimul an arata ca suma medie refuzata la plata firmelor din industria chimica este de 3 ori mai mare decat suma medie refuzata la nivelul tuturor firmelor verificate la CIP de catre Coface.

La fel de alarmanta este si evolutia numarului incidentelor de plata din sector in perioada 2006 - 2012, care arata ca numarul insumat de incidente din 2011 si 2012 este mai mare decat numarul total de refuzuri la plata inregistrate in cei 5 ani anteriori, si ca numai in 2012 s-au inregistrat de 3 ori mai multe decat in perioada anterioara crizei (2006 - 2008).

Aceste tendinte degradeaza pozitionarea mai degraba favorabila a sectorului din punctul de vedere al numarului de insolvente deschise pe parcursul anilor anteriori, inrautatirea comportamentului de plata si cresterea incidentei litigiilor comerciale in care sunt angrenate firmele din aceasta industrie aratand ca exista si premisele cresterii numarului de insolvente in viitor.

Conform evaluarilor individuale realizate in 2012 pentru un numar de 774 de firme cu o pondere de 87% din cifra de afaceri totala a sectorului se observa ca doar 36% dintre companiile care activeaza in industria chimica prezinta un risc de insolventa scazut, restul fiind incadrate in grupa de risc peste medie (56%) sau risc ridicat (8%).

"Industria chimica reprezinta o latura a economiei pe care Romania se poate baza pentru dezvoltare in urmatorii ani. Atragerea unor investitii directe, autohtone sau internationale, poate transforma acest sector intr-unul infloritor, luand in considerare si tendinta mondiala de crestere, de 12%. Evident ca in prezent sectorul prezinta si cateva riscuri, astfel ca aproape 45% din firmele active in industria chimica prezinta un risc crescut de insolventa, insa este mai important sa ne concentram pe oportunitati, pe solutiile pe care le putem gasi pentru o redresare si relansare a economiei romanesti", a declarat Constantin Coman, country manager, Coface Romania.

Grupul Coface, unul dintre liderii mondiali in asigurarile de credit, ofera companiilor din intreaga lume solutii de protejare impotriva riscului financiar de neplata a clientilor proprii, atat pe piata interna, cat si pentru export.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri