Protestul angajatilor din Posta Romana s-a extins in Capitala, fiind inchise 20 de oficii postale si Centrul de tranzit, locul in care ajunge toata corespondenta si de unde se distribuie catre unitati, a declarat, presedintele filialei Bucuresti a SLPR, Marin Ciubeica, transmite Mediafax.
Liderul filialei Bucuresti a Sindicatului Lucratorilor din Posta Romana (SLPR) a spus ca angajatii Centrului Tranzit s-au alaturat protestului declansat de lucratorii din oficiile postale, in jurul orei 10.30 fiind intrerupta activitatea.

Marin Ciubeica a precizat ca la Centrul Tranzit Bucuresti lucreaza, in ture, intre 600 si 700 de persoane, in acest moment fiind in fata institutiei cei care erau de serviciu, adica aproximativ 150 de persoane.

Acesta a mai spus ca numarul oficiilor postale inchise in Capitala a ajuns la 20.

Protestele angajatilor din Posta Romana, incepute in urma cu o zi in Bucuresti, s-au extins. Peste o suta de angajati din mai multe oficii postale din judetul Cluj au declansat, marti dimineata, o greva spontana, in semn de solidaritate cu actiunile colegilor din Bucuresti si nemultumiti de diminuarea normelor de lucru.

Liderul de sindicat din cadrul Postei Cluj, Carol Sinka, a declarat ca au intrat in greva spontana angajatii de la cel putin sase oficii postale din Cluj-Napoca, Campia Turzii si Dej, respectiv cei din tura de dimineata, care au incetat activitatea si au iesit in fata sediilor oficiilor, dar si factorii postali.

La Bucuresti, marti dimineata au oprit lucrul angajatii din oficii postale 39, 35, 7, 53, 61, 6, 8, 38, 72, 20, 12, 82, 10 si 4.

Nicio reactie din partea conducerii

Presedintele filialei Bucuresti a SLPR sustine ca dupa protestele de luni nu a existat nicio reactie din partea conducerii Companiei Nationale Posta Romana, "nici macar un telefon", ceea ce face ca nemultumirea oamenilor sa creasca.

"Este pentru prima oara in 23 de ani cand se intampla asa ceva", a spus Marin Ciubeica.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat pentru Mediafax ca nu crede ca se va intrerupe plata pensiilor in urma protestelor de la Posta, intrucat comisioanele pentru acest serviciu reprezinta o parte importanta in veniturile companiei si, daca nu se respecta contractul, se pot aplica reduceri.

Mariana Campeanu a spus ca mizeaza pe buna intelegere a factorilor postali, precizand ca nu crede ca cineva se poate gandi sa nu plateasca la timp pensia, si asa mica.

"Cred ca sunt metode prin care sa se poata face aceasta plata, mai ales ca sunt conditii contractuale care trebuiesc indeplinite", a precizat ministrul Muncii.

Ea a adaugat ca sindicalistii din Posta Romana nu au sesizat niciodata Ministerului Muncii vreo problema legata de relatia cu angajatorul, prin urmare nu au parcurs caile legale pentru declansarea unei greve.
Aproximativ 3,7 milioane de pensionari primesc pensia prin Posta, formalitatile si documentele de plata fiind deja transmise de catre Casa Nationala de Pensii Publice, a declarat directorul de comunicare al institutiei, Angelica Mihail.

Potrivit sursei citate, din numarul total de pensionari inregistrati in Romania, 1,5 milioane primesc pensia pe carduri bancare, iar 3,7 milioane prin serviciile Postei Romane.

Angelica Mihail a spus ca pentru plata pensiilor din aceasta luna formalitatile si documentele de plata au fost deja transmise de catre casele de pensii, atat pentru cei care isi primesc drepturile pe card, cat si pentru cei care depind de Posta Romana.

Directorul de comunicare de la Casa Nationala de Pensii Publice a facut un apel catre pensionari sa nu intre in panica, deoarece este prima zi in care se face plata pensiilor si oricum acestea nu puteau fi platite intr-o singura zi. Angelica Mihail a precizat ca platile pentru pensionari sunt programate intre 14 si 26 ale fiecarei luni.

Peste 1.500 de postasi din 21 de oficii din Bucuresti au intrerupt lucrul luni, nemultumiti ca cei din conducerea Companiei Nationale Posta Romana vor sa impuna un numar de zile neplatite si sa reduca programul de lucru pentru toti salariatii.

Presedintele Sindicatului Lucratorilor din Posta Romana, Matei Bratianu, a declarat ca angajatii sunt nemultumiti de faptul ca ar urma sa li se impuna intre una si patru zile neplatite, iar pentru acest lucru nu este necesara consultarea sindicatelor, intrucat exista o prevedere in Codul muncii care permite acest lucru.

Postasii sunt nemultumiti si de faptul ca le-a fost anulata o cursa pe zi, desi acestia sunt obligati sa faca doua curse zilnice din cauza volumului mare de corespondenta.

Liderul sindical a mai spus ca oamenii sunt nemultumiti si din cauza faptului ca cei din conducerea CNPR refuza sa faca disponibilizari colective in urma carora oamenii ar primi salarii compensatorii si ar putea sa beneficieze de indemnizatie de somaj, preferand sa reduca programul de lucru cu o ora sau doua pentru toti salariatii, ceea ce atrage si o reducere salariala de 15-20 la suta.

Compania Nationala Posta Romana a transmis luni un comunicat, "in contextul aparitiei unor manifestari neautorizate ale salariatilor din unele subunitati postale", in care a aratat ca ponderea cheltuielilor salariale raportata la veniturile companiei a crescut in perioada 2009 - 2012 de la 63% la 71%, comparativ cu o medie de 51% la operatorii postali din Europa, situatie care afecteaza competitivitatea companiei in contextul liberalizarii pietei serviciilor postale.

In acelasi timp, volumul prestatiilor postale a scazut continuu in perioada 2009 - 2012, inscriindu-se intr-un trend global determinat de evolutia tehnologica si dezvoltarea comunicatiilor online.

"Conducerea Companiei Nationale Posta Romana a incheiat cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), in septembrie 2012, un acord ce prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normarii efectuate in anul 2011", preciza CNPR in comunicat.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.

1. Cat de mult crezi ca te-ar afecta un protest prelungit al postasilor?



Sursa foto: agerpress.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri