Oscilatiile majore ale performantei capitalului circulant intre companii diferite din fiecare industrie indica un potential important de imbunatatire - pana la 1,3 mii de miliarde de dolari fiind blocate inutil in capitalul circulant al primelor 2.000 de companii din SUA si din Europa, arata un raport al EY.
Analiza, realizata de EY in cadrul raportului "All tied up – Working capital management report 2013", privind "potentialul de numerar" arata ca oportunitatea este distribuita pe diversele componente ale capitalului circulant, 35% in creante, 35% in datorii fata de furnizori si 30% in stocuri.

Capitalul circulant: o resursa prea putin optimizata de companii


Companiile din Europa Centrala si de Est (CEE) au un ciclu de conversie a numerarului mai scurt fata de companiile din Europa. Astfel, firmele din CEE au un ciclu de conversie a numerarului din momentul achizitionarii stocurilor pana in momentul incasarii platilor de la clienti de 38 de zile, versus 39,2 zile in Europa, conform studiului.

Comparand insa componentele ciclului de conversie, firmele din regiunea Europei Centrale si de Est au o durata de rotatie a debitelor-clienti (Days Sales Outstanding, DSO) mai mica cu 4 zile fata de companiile din Europa (46 zile versus 50), in timp ce durata de rotatie a stocurilor (Days Inventory Outstanding, DIO), ca si durata de rotatie a creditelor-furnizor (Days Payable Outstanding, DPO), sunt mai mari: 39 zile durata de conversie a stocurilor in CEE versus 33,6 zile in Europa si 47 zile durata de conversie a creditelor-furnizor in CEE versus 44,4 zile in Europa.

Analizand rezultatele din cele doua regiuni si la nivelul industriilor, indicatorii arata o mare variabilitate a rezultatelor si tendinte divergente. Daca pentru industria chimica, utilitati electrice si productia industriala ciclul de conversie este mai scurt decat la nivel european, pentru industria componente auto, materiale de constructii, industria alimentara, petrol si gaze si productia de otel, indicatorul este mai mare decat la nivel european.

Tot la nivelul european, s-a raportat o imbunatatire semnificativa in privinta performantei capitalului circulant in 2012, dupa un rezultat stabil inregistrat cu un an inainte. Imbunatatirea performantei s-a datorat progresului la nivelul stocurilor si creantelor (DSO a scazut cu 4%, in timp ce DIO a scazut cu 2%), dar a fost partial neutralizata de scaderea duratei de rotatie a creditelor-furnizor (DPO a scazut cu 3%).

"Pentru Europa, aceasta tendinta arata ca o mare parte a efectelor pozitive privind capitalul circulant par sa fi venit din vanzari mult mai mici si, prin urmare, din achizitiile din ultimele luni ale anului, care au generat un nivel scazut atat al creantelor, cit si al datoriilor fata de furnizori.", a declarat Jon Morris, Head of Working Capital Management, EY EMEIA."Cu toate acestea, multe companii au continuat sa ia masuri pentru imbunatatirea capitalului circulant, prin lean production, facturare si colectare de numerar, consolidarea cheltuielilor, aprovizionarea din tari low-cost, renegocierea termenelor de plata si eficientizarea lantului de aprovizionare."

Multe companii se concentreaza pe indicatorii capitalului circulant doar in perioade cheie de raportare, precum finalul de trimestru sau de an, si nu profita de castiguri potentiale importante de numerar in cazul in care ar evalua lunar sau chiar saptamanal acesti indicatori, se arata in raport.

Raportul se concentreaza asupra performantei capitalului circulant al celor mai importante 2.000 de companii din Statele Unite si Europa. De asemenea, raportul prezinta performanta capitalului circulant al altor 2.000 de companii din alte sapte regiuni si tari.

Raportul analizeaza si performantele capitalului circulant a 1.200 de IMM-uri din Statele Unite (IMM-urile fiind definite ca firme cu venituri de sub 1 miliard de dolari). In 2012, IMM-urile au continuat sa isi reduca decalajul capitalului circulant fata de companiile mari, diferenta dintre capitalul circulant in cazul celor doua subgrupuri continuand tendinta inceputa in anul 2005.

Cu toate acestea, majoritatea companiilor din cele doua subgrupuri au raportat o deteriorare a rezultatelor in 2012 fata de 2011: 57% in cazul IMM-urilor si 60% in cazul companiilor mari. In acelasi timp, pentru fiecare componenta a capitalului circulant luat in calcul, majoritatea IMM-urilor au raportat rezultate mai slabe fata de anul 2011.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri