Analiza, realizata de EY in cadrul raportului "All tied up – Working capital management report 2013", privind "potentialul de numerar" arata ca oportunitatea este distribuita pe diversele componente ale capitalului circulant, 35% in creante, 35% in datorii fata de furnizori si 30% in stocuri.

Capitalul circulant: o resursa prea putin optimizata de companii

Companiile din Europa Centrala si de Est (CEE) au un ciclu de conversie a numerarului mai scurt fata de companiile din Europa. Astfel, firmele din CEE au un ciclu de conversie a numerarului din momentul achizitionarii stocurilor pana in momentul incasarii platilor de la clienti de 38 de zile, versus 39,2 zile in Europa, conform studiului.

Comparand insa componentele ciclului de conversie, firmele din regiunea Europei Centrale si de Est au o durata de rotatie a debitelor-clienti (Days Sales Outstanding, DSO) mai mica cu 4 zile fata de companiile din Europa (46 zile versus 50), in timp ce durata de rotatie a stocurilor (Days Inventory Outstanding, DIO), ca si durata de rotatie a creditelor-furnizor (Days Payable Outstanding, DPO), sunt mai mari: 39 zile durata de conversie a stocurilor in CEE versus 33,6 zile in Europa si 47 zile durata de conversie a creditelor-furnizor in CEE versus 44,4 zile in Europa.

Analizand rezultatele din cele doua regiuni si la nivelul industriilor, indicatorii arata o mare variabilitate a rezultatelor si tendinte divergente. Daca pentru industria chimica, utilitati electrice si productia industriala ciclul de conversie este mai scurt decat la nivel european, pentru industria componente auto, materiale de constructii, industria alimentara, petrol si gaze si productia de otel, indicatorul este mai mare decat la nivel european.

Tot la nivelul european, s-a raportat o imbunatatire semnificativa in privinta performantei capitalului circulant in 2012, dupa un rezultat stabil inregistrat cu un an inainte. Imbunatatirea performantei s-a datorat progresului la nivelul stocurilor si creantelor (DSO a scazut cu 4%, in timp ce DIO a scazut cu 2%), dar a fost partial neutralizata de scaderea duratei de rotatie a creditelor-furnizor (DPO a scazut cu 3%).

"Pentru Europa, aceasta tendinta arata ca o mare parte a efectelor pozitive privind capitalul circulant par sa fi venit din vanzari mult mai mici si, prin urmare, din achizitiile din ultimele luni ale anului, care au generat un nivel scazut atat al creantelor, cit si al datoriilor fata de furnizori.", a declarat Jon Morris, Head of Working Capital Management, EY EMEIA."Cu toate acestea, multe companii au continuat sa ia masuri pentru imbunatatirea capitalului circulant, prin lean production, facturare si colectare de numerar, consolidarea cheltuielilor, aprovizionarea din tari low-cost, renegocierea termenelor de plata si eficientizarea lantului de aprovizionare."

Multe companii se concentreaza pe indicatorii capitalului circulant doar in perioade cheie de raportare, precum finalul de trimestru sau de an, si nu profita de castiguri potentiale importante de numerar in cazul in care ar evalua lunar sau chiar saptamanal acesti indicatori, se arata in raport.


Mai multe articole din sectiunea Companii »