Un lot de carnati din Romania a fost oprit de la comercializare in Italia din cauza ca produsul continea colorantii rosii E 124 si E 129, a caror folosire nu era autorizata, potrivit unei notificari transmise pe Sistemul de Alerta Rapida pentru Alimente si Furaje (SARAF), scrie Mediafax.
In notificarea de la inceputul acestei luni, se arata ca produsul avea un continut de E 124 (rosu Ponceau/ de cosenila) de 7,73 miligrame pe kilogram si de E 129 (rosu Allura) de 2,21 mg/ kg.

Carnatii romanesti nu ajunsesera inca in comert in Italia, cand a fost emisa notificarea, si au fost opriti de la comercializare.

Reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au precizat ca cei doi aditivi sunt autorizati in UE, dar nu in produsul respectiv, ci numai in anumite tipuri de carnati, ca chorizo si altele. Astfel, carnatii respectivi au fost opriti de la comercializare deoarece compozitia lor nu corespundea "retetei" autorizate in UE, au mai aratat sursele citate.

Pe de alta parte, in urma unui studiu realizat in Marea Britanie in 2007, cei doi aditivi, printre altii, au fost asociati cu hiperactivitate la copii, insa Autoritatea Europeana pentru Securitatea Alimentara (EFSA) a considerat ca rezultatele studiului sunt ambigue si nu a facut vreo recomandare privind folosirea celor doi coloranti. In schimb, in SUA, E 124 este considerat cancerigen si a fost interzis.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri