Piata neagra a tigaretelor a scazut in iulie la 11,8%, fata de 12,6% in mai, cea mai afectata regiune fiind, pentru prima data in ultimii ani, cea de Nord-Est, conform datelor companiei de cercetare Novel, citate de producatorii de profil.

"Pentru luna iulie, notam o scadere semnificativa in regiunile Nord-Vest si Sud-Vest. Pentru prima data in ultimii cinci ani, Nord-Est (26%) devine cea mai afectata regiune de comertul ilicit, urmata de regiunile Vest (24,4%) si Nord-Vest (13,5%). Din punct de vedere al provenientei, produsele cu timbru de Moldova si Ucraina ramân la un nivel aproximativ similar lunii precedente, furnizând 23,2%, respectiv 22,8% din comertul ilicit. Serbia continua tendinta de scadere si in luna iulie, pâna la 8,9%. Pentru prima data in studiile pe care le realizam am introdus notiunea de «Cheap Whites», prin care definim marci ieftine, care nu apartin marilor producatori si care sunt destinate pietei negre. Aceste asa numite «Cheap Whites» detin cea mai mare pondere din piata neagra, si anume 34,9%" a declarat intr-un comunicat Marian Marcu, directorul Novel Research, scrie Mediafax.

El a mentionat ca produsele inscriptionate "Duty Free" reprezinta 4,2% din comertul ilicit.

Astfel de magazine mai exista doar la granitele cu Serbia, Ucraina si Moldova, functionând in conditii strict reglementate.

"Exista insa si produse contrafacute, marcate «Duty Free» pentru a parea legale, care ajung direct pe piata neagra, fara sa treaca prin shopuri", a mai spus Marcu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Contrabanda cu tigari, in crestere in prima jumatate a lui 2018