Asteptarile de crestere economica ale directorilor financiari din Romania s-au redus usor in ultimele sase luni. Cu toate acestea, potrivit celei de-a patra editii a raportului Deloitte Central Europe CFO Survey, Romania inca beneficiaza de indicatori-cheie solizi - rezerve valutare mari, o rata anuala a inflatiei in scadere, un potential agricol ridicat favorabil exploatarii pe termen lung si un cadru strategic pentru dezvoltarea IMM-urilor.

Pe fondul perspectivelor de dezvoltare moderat-optimiste, companiile romanesti se confrunta cu provocarea identificarii factorilor esentiali necesari pentru luarea deciziilor corecte si dezvoltarea celor mai bune strategii.

"Directorii financiari trebuie sa selecteze cu atentie informatiile relevante dintr-o multitudine de surse disponibile si sa anticipeze pentru a lua cele mai bune decizii care ii vor ajuta sa dezvolte strategii de afaceri in 2013. Ei trebuie sa aleaga intre crestere, scadere, investitii sau diversificare, curs de schimb valutar variabil sau stabil, ameliorarea accesului la credite sau nevoia de a reduce costurile ", a declarat Ahmed Hassan, Country Managing Partner, Deloitte Romania.

Tendinta predominanta in randul directorilor financiari din Romania este de diminuare a costurilor (directe si indirecte). Mai mult decat atat, majoritatea directorilor financiari se declara foarte increzatori cu privire la perspectivele de crestere a veniturilor obtinute pe piete existente si noi.

Potrivit studiului, punctul de vedere cu privire la atractivitatea creditelor, este divizat intr-o proportie egala. 25%, dintre respondenti sunt de parere ca sursele de finantare sunt “atractive”, iar un procent similar le considera “neatractive”.

"In ceea ce priveste atractivitatea costului creditelor bancare, raspunsurile directorilor financiari indica proportii echivalente. Pe de alta parte, conform studiului, finantarea capitalului din surse noi nu este considerata o optiune atractiva. Avand in vedere volumul scazut al creditelor, directorii financiari din Romania sunt nevoiti sa se concentreze pe generarea si gestionarea fluxurilor de lichiditati, deoarece obtinerea de noi credite va continua sa fie dificila", a adaugat Ahmed Hassan.

Procentele referitoare la fuziuni si achizitii si consolidarea pietei sunt mai mici comparativ cu editiile anterioare, respectiv 35% (48% in decembrie 2012 si 57% in luna mai 2012). Perspectivele macroeconomice vor continua sa aduca provocari pe piata de fuziuni si achizitii, insa aceasta poate beneficia de vanzarea de active non-core si activitatea de consolidare interna.

Principalele concluzii ale raportului Deloitte Central Europe CFO Survey:

• In ceea ce priveste indicatorii macro-economici, directorii financiari sunt mai putin optimisti decat erau in editia anterioara a studiului - 70% dintre respondenti se asteapta ca economia romaneasca sa stagneze in urmatoarele luni, in scadere de la 81%, in timp ce 10% dintre ei se tem de recesiune (comparativ cu 4,8% in decembrie anul trecut);

• 40% dintre respondenti sunt destul de optimisti cu privire la perspectivele financiare ale companiilor pe care le reprezinta;

• 80% dintre directorii financiari considera ca nu este un moment propice pentru asumarea de riscuri mai mari;

• 60% dintre respondenti sunt de parere ca accesul la credite este dificil;

• 55% intrevad o crestere a costurilor de finantare.

Per ansamblu, studiul realizat de Deloitte Central Europe cumuleaza raspunsurile a 668 de directori sau experti financiari de top din companii importante din Romania, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Sondaj CURS pentru Primaria Bucuresti: Firea, Basescu si Nicusor Dan
Setari Cookie-uri