Cresterea veniturilor pe pietele existente si asigurarea unui flux imbunatatit de lichiditati reprezinta prioritatile directorilor financiari din Romania (CFO) pentru urmatoarele 12 luni; totodata, ei se arata mai optimisti in privinta perspectivelor companiilor lor in 2012, fata de vara lui 2011, releva cea de-a doua editie a raportului Deloitte Central Europe CFO Survey.
Pe fondul incertitudinii care planeaza asupra economiei globale, companiile romanesti se confrunta cu provocarea maximizarii profiturilor si intensificarea competitiei pe pietele lor principale. Nefiind imune la realitatile economice, ele se concentreaza pe reducerea costurilor, eficienta operationala si realocarea capitalului, pentru a-si consolida competentele de baza si – daca este cazul – a renunta la activele non-core.

Per ansamblu, studiul realizat de Deloitte Central Europe cumuleaza raspunsurile a 265 de directori sau experti financiari de top din companii importante din Romania, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia.

„Putem caracteriza perspectivele economice si de afaceri din Romania ca fiind incerte in acest moment, chiar daca identificam si semnale pozitive, cum ar fi un leu relativ stabil, o inflatie mai mica si un nivel de consum asezat. Aceasta incertitudine si reticenta fata de risc indica, totusi, faptul ca putini directori financiari sunt dispusi in acest moment sa isi asume riscuri noi in bilant, fiind concentrati pe asigurarea unui flux mai solid de lichiditati prin reducerea costurilor si cresterea veniturilor”, spune Pieter Wessel, partener in cadrul Deloitte Romania.

Potrivit acestuia, inclinatia spre pietele pe care companiile deja opereaza arata ca managementul ramane in aria sa de confort, continuand sa faca ce stie mai bine si cautand in paralel sa eficientizeze operatiunile si sa creasca productivitatea.

Pe fondul schimbarilor recente din mediul de afaceri, majoritatea respondentilor (70%) spun ca restructurarea afacerilor reprezinta o prioritate pentru urmatoarele 12 luni. De asemenea, o mare parte dintre participanti confirma ca activitatea de fuziuni si achizitii ramane inghetata sau va inregistra cresteri modeste, unele companii romanesti cautand sa se extinda peste hotare. Aceasta tendinta reprezinta o schimbare fata de ultimii ani, cand majoritatea tranzactiilor implicau cumparatori straini si vanzatori - companii locale.

Cum vad finantistii anul 2012

• In pofida incertitudinii financiare si economice, majoritatea directorilor financiari romani mizeaza pe imbunatatirea rezultatelor companiilor pe care le reprezinta;

• O pondere de 90% dintre respondenti sunt de acord ca nu este momentul pentru asumarea de riscuri noi;

• Cresterea veniturilor obtinute pe pietele existente sau piete noi reprezinta o prioritatea pentru anul in curs, in paralel cu reducerea costurilor directe si indirecte. Acestea vor genera un flux imbunatatit de lichiditati, ceea ce reprezinta obiectivul principal al celor mai multi directori financiari;

• O parte semnificativa dintre respondenti considera ca restructurarea reprezinta modalitatea de a reduce complexitatea afacerii si costurile;

•Participantii la studiu cred ca vanzarea de actiuni este o metoda de finantare mai atractiva decat finantarea bancara, costul creditarii fiind estimat sa creasca in cursul lui 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri