Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, la Bistrita, ca pentru extinderea unor investitii Guvernul are in continuare plafonul necesar, spunand ca a invitat compania germana de cablaje auto Leoni, cu sediul la Bistrita, sa acceseze ajutor de stat in masura in care se va extinde.

Victor Ponta a fost intrebat daca Guvernul mai are bani pentru a acorda ajutoare de stat companiilor care fac investitii, spunand ca pentru schemele de ajutor de stat sunt fonduri special alocate, care nu pot fi folosite in alte scopuri, noteaza Mediafax.

"Orice ajutor de stat trebuie aprobat de CE, pentru ca altfel ti se respinge sau esti pus sa dai banii inapoi. Din fericire, Rombat a facut procedurile corect, a folosit banii, dar acelasi lucru se intampla si cu alte companii si cu investitii mai mari. Daimler-Benz, uzina de la Sebes, s-a aprobat ajutorul de stat si incep investitia. La fel s-a intamplat cu multi alti producatori mari. Din cate stiu, si Bosch a accesat, Pirelli, Dacia Renault acceseaza pentru diverse programe. Am discutat cu cei de la Leoni (companie germana de cablaje auto - n.r.) tocmai acest lucru", a declarat Victor Ponta, care a avut o discutie privata cu reprezentantii firmei germane, imediat dupa ce a participat la deschiderea unei noi sectii de productie la Rombat Bistrita.

Premierul a spus ca ajutorul de stat va putea fi accesat de compania germana Leoni in masura in care se va extinde, dar si ca acesta nu reprezinta "o pomana a Guvernului", ci o co-investitie.

"Faptul ca, in masura in care se extind, pot sa acceseze ajutorul de stat (compania Leoni - n.r.), pentru ca avem in continuare bani pentru asa ceva, dar aceia sunt bani pe care nu am voie sa-i folosesc in alta directie, sunt special alocati pentru a dezvolta investitii care creeaza locuri de munca si, practic, acei bani se intorc la buget prin taxe si impozite pentru noile locuri de munca. Nu e o pomana a Guvernului, ci o co-investitie a Guvernului, care se intoarce prin taxe si impozite intr-o perioada de timp. Pentru extinderea unor investitii avem in continuare plafonul necesar", a spus Victor Ponta.
Totodata, premierul a precizat ca unul din lucrurile esentiale pe care Guvernul le-a negociat cu FMI este legat de cresterea plafonului de garantare a investitiilor.

Procesele de la completurile...
Citeste si: Procesele de la completurile de 5 judecatori au fost intrerupte

"Boardul FMI a aprobat ieri (vineri - n.r.) in unanimitate noul acord cu Romania, iar unul din lucrurile esentiale pe care le-am negociat cu FMI este cresterea plafonului de garantare a investitiilor in ansamblu de la 3 la 8 miliarde de lei. E o crestere importanta care ne permite si pentru Prima Casa, si pentru ajutor de stat si alte garantii pentru IMM-uri sa putem sprijini economia privata",a spus el.

Victor Ponta a declarat ca marea problema a Romaniei, si nu doar a Romaniei, este lipsa creditului.

"Bancile nu prea mai dau credite. Prin noul acord cu FMI si cu CE, avem plafoane ridicate de garantare si avem acces la credite institutionalizate, adica BEI, BERD, Banca Mondiala pentru ca, daca stam dupa bancile comerciale, se misca foarte greu, foarte greu, dau credite si nu ai cum sa te dezvolti economic daca nu ai credit. E ceea ce simte orice om de afaceri, orice companie, dar cred ca simte si fiecare primarie. E mult mai greu sa accesezi acum un credit decat era in urma cu cativa ani", a declarat Ponta.

Anca Jurma explica de ce a...
Citeste si: De ce nu mai vrea Anca Jurma sa fie sefa la DNA?


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Stocul speculativ de birouri din Piata Victoriei creste la 260.000 mp