Piata locala de materiale pentru izolatii termica a scazut cu 30% in ultimii cinci ani, arata datele Isover, divizie a francezilor de la Saint-Gobain Construction Products, cel mai mare producator al pietei locale de vata minerala.

„Evolutia pietei de materiale pentru izolatii este strans legata de evolutia pietei de constructii in general. Astfel, in ceea ce priveste proiectele rezidentiale, numarul autorizatiilor de constructie continua sa scada, dar mai putin decat in perioada 2008 - 2011. Evolutia constructiilor nerezidentiale este, de asemenea, influentata de nivelul investitiilor per ansamblu in economia romaneasca, care este extrem de scazut”, a spus Filipe Ramos. Acesta a mai adaugat ca abia in 2014 piata ar putea raporta o stabilizare.

In plus, reprezentantul companiei a afirmat ca si pe segmentul materialelor de izolatii tehnice s-a raportat o scadere a cererii, deoarece lipsa investitiilor a determinat stoparea unor proiecte majore.

Exporturile, motor de crestere: 30% din productia companiei merge pe pietele din regiune

Isover va exporta in acest an 30% din volumul total de vata minerala de sticla produs in cadrul fabricii de la Ploiesti.

Citeste si:
Rockwool, 50 de milioane de euro intr-o fabrica in Prahova
Rockwool, 50 de milioane de...

„Pentru acest an avem in plan exportul a aproximativ 30% din productia locala de vata minerala de sticla pe pietele din regiune, precum Ungaria, Bulgaria, Moldova sau Serbia. In ceea ce priveste vata minerala bazaltica, cererea de pe piata locala absoarbe intregul volum produs”, a declarat Filipe Ramos, directorul general al diviziei Isover din cadrul Saint-Gobain Construction Products.

Potrivit afirmatiilor sale, compania detine doua linii de productie pentru vata minerala de sticla si cea bazaltica. Unitatea de productie localizata in Ploiesti este amplasata pe un teren de aproximativ 130.000 de metri patrati si a necesitat o investitie totala de 35 de milioane de euro.

Dincolo de vata minerala, Isover comercializeaza pe piata locala si alte materiale, cum ar fi sistemul format din membrane climatice inteligente si accesoriile aferente, sisteme pentru etanseizare si protectie impotriva umiditatii.

Masuri pentru redresarea pietei locale

Citeste si:
Saint-Gobain opreste productia de vata la fabrica din Ploiesti
Zeci de angajati vor fi...

Directorul general al diviziei Isover din cadrul Saint-Gobain Construction Products a afirmat ca exista o serie de factori ce pot contribui la redresarea pietei locale de materiale pentru izolatii, cat si a celei de constructii.

„In primul rand, o astfel de redresare depinde de imbunatatirea climatului economic, atat in Romania, cat si la nivel mondial, intrucat acest segment depinde de accesul la surse de finantare. In al doilea rand, este evident ca piata din tara noastra poate fi impulsionata de adoptarea unor programe ambitioase de reabilitare termica a cladirilor, precum si de impunerea unor standarde ridicate de eficienta energetica pentru constructiile noi. De asemenea, este important ca toate reglementarile in vigoare sa fie respectate, iar acest lucru este posibil printr-un sistem de control bine pus la punct. Toate aceste masuri ar trebui sustinute la nivel central”, a declarat Filipe Ramos.

Un alt factor ce ar putea duce la impulsionarea pietei este educarea consumatorilor pentru a intelege beneficiile pe termen lung ale eficientei energetice: o izolatie de calitate, cu solutii corespunzatoare, reprezinta de fapt o investitie care aduce atat confort, cat si reducerea cheltuielilor pentru incalzire / ventilare. Aceste economii vor deveni si mai semnificative in contextul scumpirilor preconizate la gaze si electricitate.

Isover, parte a grupului Saint-Gobain, este cel mai mare producator de materiale de izolatie, oferind o gama extinsa de produse din urmatoarele categorii: vata minerala de sticla, vata minerala bazaltica, polistiren expandat si extrudat si membrane bariera impotriva vaporilor.

Citeste si:
URSA: 2014 a fost un an imposibil, mai ales din cauza insolventelor...
URSA: 2014 a fost un an...

Compania a intrat pe piata din Romania inca din anul 1999. In 2005, Isover a preluat compania DBW Romania, cel mai mare producator de vata minerala bazaltica din Romania la acea data. In 2007, compania a inaugurat noua linie de vata minerala de sticla la Ploiesti.

Fabrica din Romania, unde lucreaza aproximativ 135 de oameni, reprezinta unul dintre principalele centre de productie ale grupului din Europa, avand o capacitate de productie de 20.000 de tone de vata minerala de sticla si 6.500 de tone de vata minerala bazaltica.

In Romania, Saint-Gobain Group include patru companii (Saint-Gobain Construction Products, cu diviziile Isover, PAM, Rigips si Weber, Saint-Gobain Glass Romania, cu diviziile Glass si Abrasives, MTI Impex Brasov si Brodrene Dahl), avand aproximativ 1.000 de angajati si 12 linii de productie in sapte zone industriale: Brasov, Branesti, Calarasi, Ploiesti, Satu-Mare, Turda si Suceava.

Principalii concurenti ai Isover pe piata locala sunt Rockwool sau Knauf Insulation, dar si AdePlast, Arcon sau Austrotherm.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Knauf Insulation, afaceri de 13 mil. euro in 2018. Cat valoreaza piata