Gigantul rus Gazprom ar putea pierde 1,41 miliarde de dolari anual in cazul in care tara noastra ar renunta complet la importuri datorita extractiei de gaze de sist si a productiei din Marea Neagra, potrivit unei analize „Adevarul“.

Romania a consumat anul trecut 13,5 miliarde de metri cubi, din care 24,32% au fost importurile de la intermediarii Gazprom, potrivit datelor furnizate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). La un pret mediu de 442,69 dolari pe mia de metri cubi, cele 3,2 miliarde de metri cubi importate ar valora, astfel, 1,41 miliarde de dolari.

Romania are rezerve de gaze de sist de 1.444 miliarde de metri cubi, potrivit unui raport din vara al Administratiei pentru Informatii in domeniul Energiei (EIA) din SUA. Romania detine acum rezerve dovedite de 113 miliarde de metri cubi de gaze, astfel ca gazele de sist ar fi echivalente cu tot consumul pe 100 de ani.

Chevron are licente pentru trei perimetre din Dobrogea, respectiv Costinesti, Adamclisi si Vama Veche, si inca unul in zona Barlad. Si alte companii si-au anuntat intentia de a extrage gaze de sist in Romania, Anterior, Petrom si Exxon au anuntat o „descoperire semnificativa“ in Marea Neagra, intr-un zacamant estimat intre 48 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Impreuna, gazele de sist si cele din Marea Neagra ar putea aduce Romaniei independenta energetica fata de Rusia. Ba mai mult, tara noastra ar putea exporta gaze, caz in care ar „curge“ bani in Romania, invers fata de ce se intampla acum.

Citeste si:
Fifor il acuza pe Iohannis ca blocheaza investitiile
Fifor: Din cauza blocajelor...

Citeste articolul intergral pe Adevarul.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Cate autovehicule diesel circula pe drumurile din Europa?