25 Octombrie 2013

Povestea perdelelor de Pascani, o istorie de 40 de ani: un produs de lux care a pierdut lupta cu concurenta



Multe dintre marcile autohtone din Epoca de Aur nu au facut fata trecerii la capitalism si au fost inlocuite, in preferintele romanilor, de produse din import. Ne spalam pe dinti cu Cristal, foloseam sapun Cheia si, daca aveam pile, ne cumparam covoare de Cisnadie si perdele de Pascani. Cine avea la geam o perdea de la Siretul Pascani avea motive de lauda. Ce s-a ales acum de brandul construit in urma cu 40 de ani? S-a pus praful...

Orasul Pascani a devenit cunoscut in intreaga lume datorita perdelelor unicat ce se realizau acolo, odata cu infiintarea, in anul 1973, a Intreprinderii de Tricotaje si Perdele Siretul. Cine avea la geam o perdea de la Siretul Pascani avea motive de lauda. De o calitate incontestabila, perdelele de Pascani erau cumparate de politicieni, de ambasadori, de familia Ceausescu si de sefi de stat de peste granite.

Reprezentantii statelor comuniste trimisi in Austria, Canada, Bulgaria, Franta, Statele Unite ale Americii si Orientul Mijlociu aveau, in birouri, faimoasele perdele. Productia Siretul Pascani ajungea, in anii '80, la cinci milioane de metri liniari pe luna.

Cea mai mare parte a productiei mergea la export – in Canada, Austria, Bulgaria, Statele Unite ale Americii, Franta si tarile Arabe. Si chiar si prin strainatate, perdelele de la Siretul Pascani nu ajungeau la oricine. Chiar daca erau scumpe (pana la 20 de lei pe metru liniar), cumparatorii se inghesuiau.

Citeste articolul integral pe Adevarul.



Citeste si