Guvernul va trebui sa elaboreze o noua strategie de privatizare a CFR Marfa, care sa fie supusa avizului Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), a declarat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, adaugand insa ca elaborarea noii strategii este "atributia Guvernului", nu a Presedintiei.

Declaratia ministrului survine unei alte afirmatii a premierului Victor Ponta, care in urma cu trei saptamani anunta ca Guvernul va incepe procedurile pentru o noua privatizare a companiei CFR Marfa, fara sa mai fie insa "blocat" de catre CSAT, scrie Mediafax.

Intrebat, la finalul discutiilor cu Fondul Monetar International, daca Guvernul va schimba modalitatea de privatizare a CFR Marfa, ministrul Chitoiu a aratat ca in prezent se lucreaza la elaborarea unei noi strategii de privatizare.

Ministrul Finantelor a aratat de asemenea ca noua strategie va trebui sa obtina avizul CSAT.
Intrebat insa daca noua strategie va fi realizata in colaborare cu Administratia Prezidentiala, Chitoiu a afirmat ca elaborarea documentului este "atributia Guvernului".

Noul termen pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa este jumatatea anului 2015.

Presedintia: CSAT nu a emis...
Citeste si: Presedintia: CSAT nu a emis nicio noua decizie privind privatizarea...

Vanzarea a 51% din CFR Marfa catre Grup Feroviar Roman, companie detinuta de omul de afaceri Gruia Stoica, nu a putut fi finalizata pana la termenul limita, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra tranzactiei
Strategia de privatizare a CFR Marfa a fost subiectul unor controverse intre Guvern si Presedintie, legata de rediscutarea documentului in CSAT.

Surse oficiale au declarat in urma cu o saptamana ca Guvernul si delegatia FMI au convenit sa reanalizeze toate etapele procedurii de privatizare a CFR Marfa, pentru a identifica motivele care au condus la nefinalizarea operatiunii.

La intrebarea daca aceasta presupune o eventuala schimbare a procedurii de licitatie sau a conditiilor de privatizare, sursele citate au precizat ca, vineri, nu a fost luata nicio decizie in acest sens, dar ca vor fi analizate impreuna cu FMI toate variantele, urmand sa se stabileasca cum vor proceda autoritatile romane.

Privatizarea CFR Marfa a fost initiata printr-o procedura de vanzare de actiuni prin metode combinate cu criterii de precalificare, constand in negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, urmata de licitatie cu oferta in plic pentru un pachet majoritar de 51% din capitalul social al companiei.

Hotararea CSAT pe CFR Marfa:...
Citeste si: Hotararea CSAT pe CFR Marfa: Privatizarea, responsabilitatea...

In luna mai, Ministerul Transporturilor a reluat privatizarea CFR Marfa si a relaxat unele conditii impuse ofertantilor, nivelul cifrei de afaceri solicitat fiind redus de cinci ori, de la 100 milioane euro la 20 milioane euro, insa nu a modificat pretul de pornire, de 180 milioane euro, sau termenul de desemnare a castigatorului.

Nici valoarea garantiei de participare, de 10 milioane euro, nu a fost modificata, cumparatorul avand obligatia sa achite si un avans de 20 milioane euro intr-un cont escrow, reprezentand 10% din valoarea actiunilor CFR Marfa preluate.

Modificarea a fost efectuata dupa ce niciunul dintre cei trei investitori care depusesera documentatia de participare, respectiv compania americana OmniTRAX, Grup Feroviar Roman si asocierea dintre Transferoviar Grup si Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria, nu s-a precalificat pentru etapa urmatoare, in urma verificarii si analizarii documentelor.

In final, in ultima etapa a privatizarii a participat doar Grup Feroviar Roman, deoarece asocierea romano-austriaca Transferoviar Grup - Donau Finanz si compania americana OmniTRAX s-au retras.

Presedintele BERD viziteaza...
Citeste si: Presedintele BERD viziteaza Romania


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
FMI: Guvernul va lua in calcul alte optiuni pentru CFR Marfa