Consiliul de Administratie al CFR SA a respectat in cele noua luni de mandat angajamentele asumate in fata institutiilor financiare internationale si a adoptat masuri care au avut ca efect inregistrarea de profit si eliminarea datoriilor fata de buget, potrivit fostului sef al CA, Florin Kubinschi.

"Consiliul de Administratie al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA, numit in conformitate cu prevederile OUG 109/2011, si-a respectat in aceste aproximativ 9 luni de mandat angajamentele asumate fata de institutiile financiare internationale si a adoptat o serie de masuri operationale pe termen scurt, astfel incat CFR SA nu mai are, la ora actuala, nicio datorie la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale (somaj, sanatate si CAS), comparativ cu data preluarii mandatului, cand compania inregistra datorii de 321 milioane lei la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale", se arata intr-un comunicat transmis de Kubinschi dupa ce Ministerul Transporturilor a comunicat ca intregul Consiliu de Administratie a fost revocat pe motiv ca a exercitat un management defectuos, care a afectat situatia financiara a companiei.

Retail jobs

Kubinschi spune, potrivit Mediafax, ca CFR SA, care administreaza infrastructura feroviara, inregistreaza un profit brut in valoare de 51,6 milioane lei, fata de o pierdere de 169,8 milioane lei prevazuta in bugetul de venituri si cheltuieli rectificat pentru anul 2013, aprobat de AGA companiei.

De asemenea, rezultatul operational (EBITDA) realizat la 30 noiembrie 2013 (166,1 milioane lei) este cu 98,8% mai mare fata de cel prevazut in bugetul rectificat pentru anul 2013 (83,6 milioane lei), aprobat de AGA CFR SA.

Arieratele companiei la 30 noiembrie 2013 (1,1 miliarde lei) sunt cu 26,6% mai mici decat cele inregistrate la 31 martie 2013 (1,5 miliarde lei). Creantele restante la 30 noiembrie (1,5 miliarde lei) sunt cu 26,9% mai mici fata de cele inregistrate la 31 martie 2013 (2,1 miliarde lei), potrivit fostului presedinte al CA.

Citeste si:
Kozel, cea mai bine vândută bere neagră din Cehia, lansată de Ursus...
Kozel, cea mai bine vândută...

"Prin initiativele de eficientizare economica adoptate de echipa manageriala in perioada de mandat, consider ca managementul CFR SA nu a fost nicidecum unul defectuos, in conditiile in care masurile adoptate pana in prezent au condus la respectarea de catre CFR SA a obiectivelor si tintelor asumate de Guvernul Romaniei in relatia cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala", mai spune Kubinschi.

Adunarea Generala a Actionarilor CFR SA, companie controlata de stat prin Ministerul Transporturilor, a hotarat vineri revocarea din functie a membrilor Consiliului de Administratie, pe motiv ca acestia au exercitat un management defectuos, care a afectat situatia financiara a companiei.

"In acest sens, au fost constatate o serie de nereguli grave in actul de management al administratorilor, printre care mentionam: neindeplinirea obligatiei de supraveghere si control a executivului companiei, ceea ce a permis perpetuarea unor acte prejudiciabile pentru companie savarsite de executiv si constatate de organele de control, precum si incalcarea prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor si a altor prevederi legale", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Transporturilor.

Citeste si:
ANPC anunță posibilitatea închiderii temporare a unui hotel din...
După mai multe controale,...

Consiliul de Administratie era format din Florin Kubinschi (presedinte, CFO Volksbank Romania), George Micu (membru, director general CFR SA), Enache Jiru (membru, secretar de stat in Ministerul Finantelor) si Sebastian Tcaciuc (membru).

AGA a numit un nou CA, din care fac parte Ovidiu Petrisor Artopolescu, membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, Ovidiu Putura, secretar de stat in Ministerul Justitiei, Victor Cionga, managing partner la AZ Capital Advisors, Florin Luca, consultant financiar, George Ciobanasu, auditor financiar.

In perioada urmatoare, Consiliul de Administratie se va intruni pentru a alege noul presedinte al CA. Adunarea Generala a Actionarilor a pus in vedere noului Consiliu de Administratie sa analizeze de urgenta modul de indeplinire de catre George Micu a indatoririlor sale de director general interimar al societatii.

Citeste si:
Starbucks iese oficial din Rusia
Starbucks iese oficial din Rusia
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri