Producatorul de electrocasnice Arctic Gaesti va contesta in instanta amenda aplicata de Consiliul Concurentei in cadrul investigatiei pe pietele comercializarii de echipamente electrice si electronice (EEE) si a gestionarii deseurilor acestora (DEEE), considerand-o nelegala, scrie Mediafax.

"Respectarea legislatiei in vigoare reprezinta unul dintre principiile fundamentale care stau la baza politicii de afaceri a companiei. Ca atare, (Arctic, n.r.) isi mentine pozitia sustinuta anterior in fata Consiliului Concurentei si respinge in mod categoric acuzatiile privind o posibila intelegere anticoncurentiala cu ceilalti membri RoRec, in contextul campaniilor de marketing buy-back. Mai mult decat atat, compania va contesta decizia Consiliului Concurentei in fata instantelor de judecata", se arata intr-un comunicat al producatorului de electrocasnice.

Arctic precizeaza ca desi campaniile de buy-back investigate s-au desfasurat pe piata locala amenda este aplicata la cifra de afaceri totala, ceea ce pune compania "intr-o situatie net defavorizanta, in conditiile in care peste 70% din cifra de afaceri s-a realizat din exporturi".

Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare de 56,5 milioane lei (12,7 milioane euro) 14 companii din domeniul vanzarii de electronice si electrice, pentru incheierea de intelegeri anticoncurentiale in cadrul campaniilor de tip buy-back, cea mai mare sanctiune, 24 milioane lei, revenind Arctic.

Cele 14 companii sunt membre ale asociatiilor Rorec si Ecotic, iar sanctiunile au fost aplicate in cadrul investigatiei pe pietele comercializarii de echipamente electrice si electronice (EEE) si a gestionarii deseurilor acestora (DEEE).

Astfel, opt companii membre Rorec au fost amendate cu aproape 48 milioane lei (10,8 milioane euro) pentru fixarea in comun a discounturilor si controlul vanzarilor produselor lor in campaniile de buy-back prin alocarea bugetului aferent proportional cu cotele de piata preexistente ale companiilor membre ale asociatiei. In acest fel, nu s-a urmarit maximizarea numarului de deseuri colectate, ci s-au mentinut cotele de piata ale companiilor prin subventionarea discounturilor.

Cele opt companii membre ROREC sanctionate de Consiliul Concurentei sunt Arctic, cu 24 milioane de lei, BSH Electrocasnice, cu 1,4 milioane de lei, Candy Hoover Romania cu 440.426 lei, Electrolux Romania - 9,8 milioane de lei, Gorenje Romania -1,043 milioane lei, Indesit Company Magyarorszag - 2,66 milioane lei, Philips Romania -5 milioane lei si Whirlpool Romania -3,4 milioane lei.

In cadrul aceleiasi investigatii, sase companii membre ale asociatiei Ecotic au fost sanctionate cu 8,6 milioane lei (1,9 milioane euro) pentru stabilirea unei intelegeri anticoncurentiale prin crearea unui mecanism similar cu cel al asociatiei Rorec in cadrul campaniilor de tip buy-back initiate in februarie 2009.

Companiile membre Ecotic sanctionate de Consiliul Concurentei sunt Agis Computer (3,2 milioane lei), CG&GC Intelligent Technology (13.500 lei), Gemini (1,43 milioane de lei), Maguay Impex (756.710 lei), Panasonic Marketing Europe Wiesbaden Germania (209.597 lei), Scop Computers (3 milioane lei).

"Consiliul Concurentei a constatat ca, in cadrul intalnirilor Rorec, opt companii fondatoare ale asociatiei au stabilit si au practicat aceleasi discounturi de 15% in cazul electrocasnicelor mari si de 20% in cazul electrocasnicelor mici, la comercializarea produselor lor, in cadrul campaniilor de tip buy-back derulate in perioada 2008-2009. De asemenea, ele au stabilit ca din incasarile din timbrul verde sa fie alocate procente proportionale cu cotele de piata ale fiecarei companii pentru finantarea discounturilor din actiunile de buy-back", se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.

Conform legislatiei in vigoare, timbrul verde se aplica la comercializarea unui EEE nou si are un nivel fix pe categorie de produse. Nivelul timbrului verde este independent de marca, greutate, volum sau pret de vanzare si depinde de capacitatea de reciclare a echipamentului respectiv.

Asociatia Rorec este o organizatie colectiva, non-profit reunind principalii producatori si importatori de electrocasnice din Romania, care detin peste 70% din totalul pietei. In conformitate cu legislatia din domeniu, asociatia Rorec s-a constituit pentru a prelua de la producatori responsabilitatea privind colectarea, reutilizarea, reciclarea si valorificarea DEEE.

Asociatia Ecotic este o organizatie colectiva, non-profit, constituita in vederea preluarii responsabilitatii producatorilor privind colectarea, reutilizarea, reciclarea si valorificarea DEEE, grupand principalii producatori si importatori de produse electronice si IT din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri