Consiliul Concurentei a sanctionat compania farmaceutica Roche Romania cu amenda in valoare totala de 59.967.944 lei (12.857.897 euro) pentru abuz de pozitie dominanta pe piata unor produse oncologice din Romania, potrivit unui comunicat al autoritatii de concurenta, remis, miercuri, AGERPRES.

Sanctiunile au fost aplicate in urma a doua investigatii declansate in anul 2017.

In cadrul primei investigatii, autoritatea de concurenta a constatat ca, in perioada 2017 - 2019, producatorul Roche adoptat o strategie comerciala menita sa elimine concurenta la licitatii si sa intarzie intrarea pe piata a unor medicamente similare.

Comportamentul Roche s-a manifestat, in cursul anului 2017, in contextul participarii la achizitia publica centralizata pentru medicamente ce contin substantele Rituximab si Trastuzumab, in cadrul programului national de oncologie, precum si in cadrul a 47 de licitatii organizate la nivel de spital pentru aprovizionarea cu aceleasi medicamente.

Pentru a evita monopolizarea pietei distributiei unui medicament, legislatia in vigoare prevede ca un producator este obligat sa furnizeze medicamente catre minimum trei distribuitori.

Astfel, desi Roche a vandut medicamentele ce contineau Rituximab si Trastuzumab catre distribuitorii parteneri, care i-au fost si concurenti in aceste licitatii, pretul oferit distribuitorilor a fost mai mare decat pretul sau de ofertare la licitatiile publice.

In felul acesta, Roche si-a eliminat concurenta la licitatii, deoarece distribuitorii nu au putut participa in cadrul acestor proceduri in conditii rezonabile, care sa le asigure desfasurarea activitatii in mod eficient (profitabil).

In acelasi timp, aceasta strategie a fost motivata de intentia de a intarzia si de a ingreuna accesul pe piata a variantelor similare concurente cu produsele Roche, ce contineau substantele Rituximab si Trastuzumab (Mabthera si Herceptin).

Distribuitorii de medicamente nu comercializau exclusiv produse ale Roche si, ca urmare, in situatia in care ar fi castigat o licitatie pentru medicamente ce contineau substante active Rituximab si Trastuzumab, pe parcursul contractului ar fi putut inlocui produsele Roche cu variante similare, mai ieftine, ale altor producatori.

Prin urmare, actiunile Roche au creat anumite bariere la intrarea pe piata, cu efecte de inchidere a acesteia, intarziind, astfel, aparitia alternativelor biosimilare, fapt ce a contribuit la consolidarea pozitiei dominante detinute de Roche.

"Aceasta strategie pusa in practica cu ocazia participarii la procedurile de achizitie publica, cu scopul de a intarzia accesul pe piata a produselor biosimilare, afecteaza bugetul CNAS alocat programului national de oncologie. Astfel, decontand pretul medicamentelor inovative, acesta suporta costuri semnificativ mai mari decat daca ar fi decontat medicamentele biosimilare, mai ieftine. Prin urmare, economia realizata pe termen scurt de catre Ministerul Sanatatii este aparenta, pe termen lung, estimam ca, in cazul licitatiei nationale, alternativele biosimilare ar fi putut aduce economii de circa 7,1 milioane de euro bugetului programului national de oncologie", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Pentru acest comportament, compania Roche a fost amendata cu 44.168.105 lei (9,47 milioane euro).

Medicamentele avand substantele active Rituximab, Trastuzumab si Bevacizumab se folosesc in cazul mai multor afectiuni oncologice, printre care: leucemie limfocitara cronica, cancer mamar, cancer ovarian, cancer renal s.a.

In cadrul celei de-a doua investigatii, Consiliul Concurentei a constatat ca, in aceeasi perioada 2017 - 2019, Roche a implementat o strategie pentru a impiedica vanzarile de medicamente concurente, mai ieftine, care contin substanta activa Erlotinib.

Din strategia Roche au facut parte directionarea pacientilor catre propriului produs, mai scump, Tarceva, prin Cardul de pacient Roche si Call Center-ul Roche, si acoperirea diferentei de pret ce ar fi trebuit platita de catre pacienti la achizitia Tarceva, pentru ca acestia sa nu cumpere un alt medicament similar.

Cu bugetul alocat decontarii Tarceva, statul ar fi putut deconta mai multe medicamentele similare pentru pacienti. Astfel, conform estimarilor, din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate - FNUASS, au alocate suplimentar sume ce depasesc 2 milioane de lei, pentru decontarea medicamentului produs de Roche, fata de situatia in care pacientii ar fi optat pentru o varianta similara a aceluiasi medicament.

"Companiile producatoare de inovative trebuie sa se concentreze pe dezvoltarea si introducerea pe piata a unor medicamente noi, mai eficiente, care sa aduca imbunatatiri starilor pacientilor, si nu pe exploatarea medicamentelor iesite de sub patent, pentru care exista variante mai ieftine", a mai declarat presedintele Consiliului Concurentei.

Pentru aceasta practica Roche Romania SRL a fost sanctionata cu 15.799.839 lei (3.387.688 euro).

Tarceva este un medicament care contine substanta activa Erlotinib si este utilizat in tratamentul cancerului pulmonar, respectiv in tratamentul cancerului pancreatic.

Medicamentul inovativ este un medicament nou, care este protejat de brevet cand este lansat pe piata.

Medicamentul generic contine aceeasi substanta activa si in aceeasi cantitate ca medicamentul inovativ.

Autoritatea de concurenta a atras atentia de mai multe ori (in urma derularii unor analize pe piata farmaceutica) asupra faptului ca gradul de penetrare a medicamentelor generice (mai ieftine) este redus fata de celelalte state ale Uniunii Europene, desi acestea sunt cu cel putin 35% mai ieftine decat variantele lor inovative.

In cadrul investigatiilor, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediul companiei, documentele ridicate fiind analizate in cadrul procedurii specifice. Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilei practici anticoncurentiale analizate.

Decizia autoritatii de concurenta va fi publicata in forma neconfidentiala pe pagina web a institutiei si poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

Sursa foto: Shutterstock/ optimarc

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri