Electrica va contesta in instanta amenda de 10,801 milioane de lei, reprezentand 2,98% din cifra de afaceri totala aferenta anului financiar 2016, aplicata de Consiliul Concurentei, in urma unei investigatii extinse privind comercializarea de contoare si echipamente conexe de masurare a energiei electrice in Romania, in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de furnizare in perioada cuprinsa intre sfarsitul lunii noiembrie 2008 si finele lunii septembrie 2015.

"La data de 4 ianuarie 2018, societatii energetice Electrica i-a fost comunicata deliberarea Plenului Consiliului Concurentei in investigatia declansata in baza Ordinului nr. 577/23.09.2015 al presedintelui Consiliului Concurentei, extinsa in ceea ce priveste Electrica in data de 28.08.2017, prin care a fost constatata incalcarea prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996 si ale art. 101 alin. (1) din TFUE de catre mai multe societati, care au comercializat contoare si echipamente conexe de masurare a energiei electrice din Romania in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de furnizare in perioada 27 noiembrie 2008 - 30 septembrie 2015 si de catre Electrica, in calitate de facilitator, in perioada 24 noiembrie 2010 - 30 septembrie 2015", se arata intr-un raport al companiei, publicat vineri pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), conform agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, sanctiunea aplicata Electrica consta intr-o amenda in cuantum de 10.800.984,04 lei, reprezentand 2,98% din cifra de afaceri totala realizata in anul financiar 2016.

La stabilirea cuantumului amenzii, se mentioneaza in raport, s-a tinut cont de faptul ca Electrica a colaborat "in mod efectiv si deplin cu Consiliul Concurentei pe parcursul procedurii de investigatie, in afara domeniului de aplicare a politicii de clementa si dincolo de obligatia legala de a coopera si ca pentru prima data se retine calitatea de facilitator in sarcina unei intreprinderi care organizeaza proceduri de achizitie publica".

"Electrica aduce la cunostinta investitorilor si a tuturor celorlalte persoane interesate ca in savarsirea faptelor retinute de catre Consiliul Concurentei nu au fost implicate persoane care aveau putere de reprezentare a societatii si nici nu au actionat in temeiul unui mandat acordat de societate, sens in care compania a derulat anchete interne, iar in urma acestor demersuri interne va proceda la adoptarea masurilor legale care se impun. Electrica a aplicat si continua sa aplice o politica de toleranta zero fata de orice incalcari ale legilor in vigoare, inclusiv ale legislatiei concurentei. In acest sens, Electrica a promovat in mod constant, atat in regulamentele si procedurile interne, cat si in relatia cu partenerii de afaceri, cu titlu de principiu, respectarea normelor de concurenta, protejarea concurentei loiale si corectitudinii in afaceri", se spune in documentul postat pe site-ul BVB.

In acest context, compania precizeaza ca va contesta in instanta amenda aplicata de Consiliul Concurentei.

"In contextul in care Electrica a colaborat deplin, dincolo de obligatia legala de a coopera cu Consiliul Concurentei pe parcursul acestei investigatii, in scopul identificarii comportamentelor de natura a afecta societatea, si avand in vedere faptul ca Electrica nu este producator de contoare electrice, consideram ca nu se poate retine faptul ca societatea a participat la vreo intelegere de impartire a pietei comercializarii contoarelor si echipamentelor conexe de masurare a energiei electrice din Romania si, in acest sens, intelegem sa contestam in instanta decizia Consiliului Concurentei", subliniaza Electrica

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri