O ocupatie cu traditie pe plan local apicultura a inceput sa se dezvolte in ultimii ani, numarul celor care pornesc o afacere in aceasta zona fiind in crestere. Este o afacere care nu necesita o investitie substantiala, iar banii pot fi recuperati in aproximativ doi ani, a explicat pentru wall-street.ro Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR).

Pana in prezent s-a investit mult in apicultura astfel incat numarul apicultorilor din Romania ajuns la 30.000-35.000, potrivit datelor Asociatiei Crescatorilor de Albine. In plus, pe plan local exista 1,3 milioane familii de albine. Efectivul de albine din Romania plaseaza tara noastra pe locul 7 la nivel de Uniune Europeana dupa tari precum Spania, Grecia, Franta, Italia sau Polonia.

Pentru a incepe o astfel de afacere sunt necesare initial 5-10 familii de albine, ceea ce presupune o investitie de pana la 1.500 de euro, sustine Ioan Fetea. Suma poate fi amortizata in decurs de pana la doi ani. Pe langa achizitionarea familiilor de albine (costul unei familii ajunge la 400-500 de lei) mai sunt necesare investitii precum faguri, ramele din stupi, respectiv tratamente anuale pentru diverse boli. Astfel, in cazul a zece familii de albine costurile anuale nu depasesc 200-300 de lei.

Intr-o familie de albine se afla trei tipuri de indivizi – matca, albinele lucratoare si trantorii. Numarul albinelor lucratoare variaza, osciland intre 10.000 in perioada de iarna pana la 40.000-80.000 in timpul verii. In plus, intr-un stup exista de regula o singura matca, in timp ce trantorii (masculii care imperecheaza matca) sunt prezenti in stup din primavara pana in toamna in numar de cateva sute.

Apicultura si profitul sau: Cat poate produce o familie de albine

O familie de albine poate produce o cantitate de 20-25 kilograme de miere. In cazul crescatorilor profesionisti profitul poate ajunge la 70-80 de lei pentru fiecare familie de albine. Profitul poate varia de la an la an. Spre exemplu, presedintele ACAR sustine ca 2013 a fost pentru 80% din crescatorii de albine un an profitabil. Productia interna de miere a fost anul trecut de 17- 18.000 de tone, mai mare fata de 2012, cand seceta a afectat flora, iar apicultorii au produs doar 14-16.000 de tone de miere de albine. Ne situam astfel pe locul 4 dupa Spania, Germania si Ungaria.

“Cei care doresc sa porneasca o afacere in apicultura ar trebui sa stea cel putin un an si jumatate langa un apicultor cu experienta, de unde sa <<fure>> meserie. De asemenea, trebuie sa aiba acces la o baza melifera buna (resurse de nectar din raza de zbor a stupinei). Printre problemele care pot aparea sunt necunoasterea tehnologiei, a patologiei, transportul pe distante mari a stupilor, de cateva sute de kilometri”, explica Ioan Fetea.

Stup de albine

De asemenea, presedintele ACAR subliniaza ca provocari ale pietei concurenta mare din partea produselor de import, nivelul ridicat al TVA, consumul mic pe plan local sau problemele climaterice (seceta).

Afacerea cu miere de albine: Cat consuma romanii

In Romania consumul de miere de albine a crescut de la 40-50 de grame per capita in 1989 pana la 400-500 de grame in prezent. Cu toate acestea, ne situam cu mult in urma tarilor nordice (3 kg/capita) sau Franta si Italia (2 kg/capita).

Exporturile de miere de albine au fost anul trecut de 11-12.000 de tone, 80% din cantitate fiind livrata in Germania. Romania mai exporta miere de albine in general in tari europene, dar si in Japonia, Statele Unite ale Americii sau tarile arabe. La export pretul unui kilogram de miere variaza intre 2,3 si 3,4 euro, in timp ce pe plan local acesta este comercializat la raft intre 15 si 25 de lei pe kilogram. Cel mai apreciat sortiment este mierea de salcam, iar cea mai valoroasa este mierea de padure datorita calitatilor sale nutritive.

Problemele cu care se confrunta apicultorii

Resursele financiare alocate sectorului prin Programul National Apicol 2014-2016 au scazut cu circa 60%, pana la 6,68 mil. euro, jumatate din suma fiind asigurata prin fonduri europene.

In ultimii sase ani apicultorii au pierdut in medie 30% din familiile de albine in fiecare iarna

Europa risca o catastrofa alimentara pe fondul scaderii drastice a numarului de colonii de albine, responsabile pentru polenizarea culturilor agricole. Astfel, Europa ar avea nevoie in prezent de 13 milioane de colonii de albine in plus pentru a acoperi polenizarea corespunzatoare a tuturor culturilor, echivalentul a 7 mld. albine individuale. In afara de Republica Moldova si Marea Britanie si jucatori importanti pe scena agriculturii din Europa, precum Franta, Italia si Germania, se confrunta cu un deficit de albine care sa realizeze servicii de polenizare a culturilor agricole.

Valoarea insectelor care asigura polenizarea in sectorul agricol era estimata in anul 2005 la 208 miliarde de dolari la nivel mondial. Cifra nu include insa valoarea in retail – incepand de la mere si cirese pana la broccoli si dovlecei – sau valoarea mierii produse de albine. Spre exemplu, doar in Marea Britanie contributia albinelor la recoltele agricole este de 413 mil. dolari, in timp ce valoarea estimata in retail este de circa 1 miliard de dolari.

Citeste si:

    Potrivit statisticilor, 10 milioane de stupi au fost pierduti incepand cu 2006. Pierderile, evaluate la 2 mld. dolari, sunt suportate de apicultori.

    Sursa foto: Albine, Shutterstock.com

    Sursa foto: AgerpresFoto

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Companii »


    Setari Cookie-uri