Razvan si Mina sunt doi tineri care lucreaza in marketing si publicitate, iar din acest an duc mai departe o idee de afacere nascuta pe la 1900, cand familia lui Razvan crestea albine in zona Banatului. Cei doi antreprenori au detaliat pentru wall-street.ro povestea din spatele Mierariei, o alternativa la mierea procesata din comert.

Razvan Mihai (35 ani) si Mina Ionescu (26 ani) se ocupa in continuare cu marketingul si publicitatea, Mina fiind specializata in comunicarea digitala, iar Razvan in creatie si strategie de comunicare. In paralel, Razvan se preocupa de „traditia si pasiunea din familie pentru cresterea albinelor”, iar Mina cu „spiritul antreprenorial si cu organizarea”.

Inca din 1900, familia lui Razvan crestea albine in zona Banatului, activitate pe care a deprins-o de la bunici inca din copilarie. In tot acest timp, cresterea albinelor a fost strict o pasiune, facuta numai prin metode traditionale, foarte asemanatoare cu cele de la 1900.

„Mierea obtinuta era, deci, de o calitate extraordinara si, cu toate acestea, nu exista alta varianta de desfacere decat prin 2-3 verigi de intermediere, ca in final 90% din ea sa ajunga la export, sa fie procesata si sa-si piarda toate proprietatile terapeutice. De aici a aparut ideea unei Mierarii, din faptul ca era vanduta la un pret incorect si procesata, in loc sa ajunga cruda, cu toate proprietatile, in casele romanilor”, povesteste Razvan.

Aflati mai multe despre provocarile antreprenorilor din agricultura si despre finantarea acestor afaceri la conferinta AgriFinance de joi, 10 noiembrie.

10 afaceri romanesti cu care...
Citeste si: 10 afaceri romanesti cu care ne mandrim de Centenar

Detaliile administrativ-logistice, designul de produs si crearea brandului (fara sa ia in calcul zona de productie) au reprezentat o investitie initiala de peste 5.000 de euro, la care se adauga bugetul de promovare. Investitia nu a fost amortizata, afacerea fiind lansata pe piata de doua luni, insa cei doi antreprenori spun ca profitul va aparea cel mai probabil la final de 2017, cel mai tarziu in primavara anului 2018.

Mieraria

Stupina a ajuns anul acesta la aproape 200 de stupi, in care cresc 200 de familii de albine.

„Dupa inundatiile din Banat din 2005, cand au mai supravietuit doar 4 stupi din 40, prin 2012 ajunsesera in jur de 80, ceea ce a permis accesarea unor fonduri europene. Albinele s-au inmultit natural, investitiile fiind doar in stupi, ceara si logistica conexa”, mai spune Razvan.

Jeff Bezos a interzis...
Citeste si: Jeff Bezos a interzis prezentarile in PowerPoint. Ce solutie a gasit?

Provocari pentru o afacere cu albine

Cea mai mare provocare a fost pozitionarea, in conditiile in care Mieraria vinde miere cruda, neprocesata „pe o piata inca in formare, dominata de miere procesata deci de slaba calitate”.

Chiar si micii apicultori, singurii care pot produce miere de o calitate foarte buna, ajung sa-si compromita produsul din cauza lipsei de educatie a consumatorului (mierea naturala, cristalizata, nu are atat de mare cautare precum cea lichida, ceea ce ii determina chiar si pe micii producatori sa fiarba mierea pentru a nu mai cristaliza la fel de repede, ceea ce distruge toate proprietatile curative miraculoase ale mierii, adica exact ceea ce o face un super-aliment). Asadar, cine alege sa vanda mierea cruda, este fortat sa se raporteze la pretul dictat de piata de procesata, un pret mult sub calitatea oferita de el”, explica apicultorul.

Mieraria

Mierea este produsa la Iohanisfeld, in judetul Timis si este distribuita din Bucuresti. Stupii nu sunt mutati pentru ca albinele sa poata culege din mai multe culturi. Albinele culeg doar ce se cultiva in zona, respectiv floarea-soarelui si diverse flori de camp sau rapita pe timpul primaverii.

Complice, businessul care...
Citeste si: Complice, vanzari triple in 2018. La cat vor ajunge afacerile?

„Avantajul acestui tip de apicultura este ca albinele sunt nestresate si culeg intr-o zona complet lipsita de poluare (niciun oras mare sau alta sursa de poluare pe o raza de 50km)”, adauga Razvan.

Afacerea cu albine: ce cantitate de miere poti obtine

Cantitatea de miere pe care o poti obtine depinde foarte mult de vremea din fiecare sezon. De la o stupina precum cea a fondatorilor Mierariei se pot obtine peste cinci tone de miere intr-un an foarte bun. In acest an cantitatea obtinuta a fost de circa trei tone, din care cei doi antreprenori au estimat ca vor putea vinde doar cateva sute de kilograme cu amanuntul, sub brandul Mieraria.

Produsele sunt comercializate exclusiv online, in borcane mari, de 650 si 1.200 de grame, ale caror preturi sunt de 55 de lei, respectiv 90 de lei.

„Pana la finalul anului incercam sa vindem cat mai mult din stocul actual, de 500 kg, iar restul pana in Q2 2017, cand va iesi prima productie din sezonul urmator. Din productia totala din 2017 intentionam sa comercializam sub brandul Mieraria minim 2.000 kg”, puncteaza Razvan.

Mieraria

Planurile de crestere ale Mierariei, cel putin pentru urmatorii trei ani, vizeaza doar piata locala.

„Este o piata inca tanara, atat din punctul de vedere al consumului (foarte mic din cate cunoastem noi), cat si din cel al educatiei. Chiar si consumatorii frecventi cunosc doar superficial numeroasele beneficii ale mierii, iar romanul obisnuit cumpara cand e racit sau il ustura in gat. Piata creste timid ca efect al evitarii din ce in ce mai raspandite a zaharului, dar nu aceasta – indulcitul ceaiului – este sansa mierii. Majoritatea consumatorilor nu par sa stie sa deosebeasca mierea cruda de cea procesata, iar cea mai mare parte din piata ramane, in continuare, piata neagra”, afirma antreprenorul.

Pe lista de proiecte se afla lansarea catorva produse conexe si oferte adaptate de sezon in care urmeaza sa investeasca circa jumatate din veniturile din 2016 si 2017. In plus, Mieraria va colabora in perioada urmatoare cu locatii HoReCa pe segmentul healty food.


Mai multe articole din sectiunea Start Up »



Citeste si
Paradigma Film, afacerea de productie video pornita de trei jurnalisti