Piata locala de celule stem se ridica, la momentul actual, la aproximativ 15 milioane de euro, trendul fiind unul ascendent in ciuda scaderii ratei natalitatii in Romania, informeaza Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS).

In perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, in Romania, s-au nascut aproximativ 145.000 copii, cu 4% mai putini decat in aceeasi perioada a anului 2012.

“Desi rata natalitatii in Romania se afla pe o panta descendenta, in 2013 inregistrandu-se mai putine nasteri decat in 2012, numarul familiilor care au decis sa apeleze la serviciile bancilor membre ARBACS a crescut cu aproximativ un punct procentual, de la 5% in 2012 la 6% in 2013”, spune Bogdan Ivanescu, presedinte ARBACS.

Cele trei banci membre ARBACS – Biogenis, Cord Blood Center Medical si Stem SURE – au detinut, in 2013, o cota de piata de aproximativ 70%, urmand ca acest procent sa ajunga la circa 75% anul acesta.

Preturile pe piata locala pentru o recoltarea de celule stem variaza intre 700 si 1.100 euro. Serviciile includ recoltare, transport, testare, procesare si crioprezervare.

Citeste si:
Prima banca de sange din tara se face in 35 ani si costa 800 mil lei
Prima banca de sange, plasma...

In ceea ce priveste costurile anuale pentru stocarea celulelor stem acestea sunt cuprinse intre 50 si 110 euro, in functie de modul de stocare ales sau tara in care sunt pastrate probele.

In Romania se fac anual aproximativ 14.000 de recoltari de celule stem din cordonul ombilical, dintr-un total de 200.000 de nasteri anual.

Sangele cordonului ombilical contine celule stem unice, care pot fi recoltate imediat dupa nastere. In ultimii 25 de ani, acest tip de celule a fost folosit in peste 30.000 de transplaturi in intreaga lume, contribuind la tratarea a aproximativ 80 de boli, intalnite atat in cazul adultilor, cat si in cel al copiilor.

Citeste si:
REPORTAJ: Cum arata cea mai mare banca de celule stem din Europa
FOTO Cum arata si cum sunt...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Progrese remarcabile pentru un copil roman tratat cu celule stem