Somajul in randul tinerilor din Romania este un subiect mult discutat si pentru care se cauta neincetat solutii, cel putin la nivel declarativ. Miile de locurile de munca in regim temporar generate de companii, care inca sub efectul crizei economice nu indraznesc sa isi faca planuri pe termen lung si sa angajeze oameni, pot reprezenta o varianta viabila cel putin pentru o parte din sutele de mii de tineri care incearca sa patrunda pe piata muncii.

“Beneficiile muncii temporare sunt foarte clare. In primul rand, munca temporara creste gradul de angajabilitate. De exemplu, cand o persoana isi cauta un loc de munca, dar nu si-l gaseste pe perioada nedeterminata, contractul de munca temporara este cel care il introduce pe piata muncii. De asemenea, ii creste acelei persoane gradul de angajabilitate pentru ca intra deja intr-o organizatie, poate sa experimenteze mai multe tipuri de organizatie, o ajuta sa castige compentente noi si este deja activa in piata muncii”, a explicat Sorina Donisa, presedinte ARAMT si CEO al firmei de resurse umane APT Resources & Services.

In Romania, peste 50.000 de persoane lucreaza in regim de munca temporara. Mai exact, o persoana aflata in cautarea unui loc de munca se inscrie in baza unui agent de munca temporara, iar atunci cand agentul identifica o pozitie pentru o perioada determinata incheie un contract cu angajatul pentru intervalul respectiv.

Aceasta perioada se numeste misiunea si, potrivit legislatiei in vigoare, nu se poate intinde pe o durata mai mare de 24 de luni.

In Romania erau la finalul anului trecut peste 510.000 de persoane somere inregistrate in baza Agentiei Nationale pentru Ocuparea locului de munca, iar circa 130.000 dintre acestia erau cu varste mai mici de 30 de ani. De asemenea, peste 110.000 de persoane intrau in ca categoria somerilor cu varste intre 30 si 40 de ani.

Piata de munca temporara, privita de multe ori cu neincredere de un procent important de romani, chiar din randul celor fara un loc de munca, este in realitate un segment care ofera o multime de avantaje celor aflati in cautarea unui job, inclusiv posibilitatea ca in timp sa fie selectati ca angajati permanenti in companii.

“Activand ca angajat temporar mai ai un avantaj important dupa intrarea pe piata muncii. In momentul in care o companie va deschide o pozitie pe perioada nedeterminata, primul lucru pe care il va face va fi sa se indrepte spre un angajat care a fost deja in companie, a dovedit ca este performant si astfel angajatul temporar va avea mult mai multe sanse sa isi gaseasca un loc de munca cu contract nedeterminat”, a precizat Donisa.

Datele ARAMT arata ca un procent de 11% dintre persoanele care activeaza in cadrul unei agentii de munca temporara ajung sa fie angajati pe perioada nedeterminata intr-o companie. In plus, 16% gasesc un loc de munca pe perioada determinata.

Mai mult, datele ARAMT arata ca aproximativ 60% dintre locuri de munca pe perioada temporara tintesc tineri cu varste de pana la 31 de ani.

Multitudinea locurilor de munca in regim temporar pentru tineri este o dovada ca acest segment este o solutie pentru reducerea somajului in randul acestei categorii, si nu doar pe termen scurt, ci pe o perioada medie

Domeniile in care se cauta candidati

Cele mai importante domenii, dupa numarul de angajati temporari pe care ii cauta sunt Productie si Servicii.

"La categoria productie ne referim in general la companiile din domeniile automotive si componente auto, iar la Servicii intra retailul, HoReCa, call-center- uri, BPO", a explicat Sorina Donisa.

Cei interesati de un loc de munca in regim temporar trebuie sa stie ca durata medie a misiunii este in crestere de la an la an, iar datele aferente anului 2013 arata ca peste 60% dintre perioadele de lucru depasesc trei luni, in timp ce doar 9% au o durata mai mica de o luna de zile.

"Un procent de 40% dintre misiuni se prelungesc, oferind contracte mai mari de 12 luni. Agentul de munca temporara avand mai multi clienti si stiind cand se termina misiunea fiecarui angajat cauta un potential utilizator unde sa plaseze persoana respectiva, astfel incat sa ii ofere in continuare un loc de munca. Angajatul ajunge peste la misiuni de 12 luni sau chiar 24 luni", a explicat Sorina Donisa.

Potrivit datelor ARAMT, piata locala de munca temporara va creste si in urmatorii ani cu procente care variaza intre 10-15%.

"Nu vor mai exista cresterile de 50% din anii trecuti, insa piata va creste constant in urmatorii ani. Loc de crestere exista, mai ales daca ne uitam ca rata de penetrare a muncii temporare la nivel european este de 1,6%, iar in Romania doar de 0,3%", a spus presedintele ARAMT.

Conform datelor Eurociett, federatia europeana a agentilor de munca, cele mai ridicate rate de penetrare a muncii in regim temporar sunt in Regatul Unit al Marii Britanii (3,8%), Olanda (2,7%) si Luxemburg (2,4%).

Modificarea legislativa de care se tem agentii de munca temporara

Activitatea agentilor de munca temporara, care in 2013 au generat locuri de munca pentru peste 50.000 de persoane, va fi redusa cel putin la jumatate daca noile reglementari munca temporara din proiectul de modificare a Codului muncii vor fi aprobate, sustin reprezentantii companiilor de profil.

Initiativa legislativa care se discuta in prezent in Parlament prevede introducerea obligatiei agentilor de munca temporara de a incheia cu salariatii temporari contracte de munca pe perioada nedeterminata si de a plati 75% din salariul minim brut in perioada dintre doua misiuni, pe o perioada de maximum trei luni.

“Suntem de acord cu unele aspecte care tin de paritatea de tratament intre un angajat pe perioada nedeterminata dintr-o companie si un angajat temporar, pentru ca si noi ne dorim ca cei doi sa fie tratati la fel. Insa avem o problema cu partea care presupune de fapt incheierea doar de contracte pe perioada determinata. Mai exact, in initiativa care se discuta la Camera de Munca din Parlament se precizeaza ca agentul de munca temporara ar trebui sa semneze cu angajatul « de regula » contracte pe perioada nedetermianta, iar noi stim ca acest « de regula » va inseamna eliminarea contractelor pe perioada temporara”, a explicat Sorina Donisa.

Aceasta modificare vine in contradictie cu activitatea de baza a agentului de munca temporara, care este definit drept societatea comerciala, autorizata de Ministerul Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale care incheie contracte de munca temporara cu salariati temporari, pentru a-i pune la dispozitia Utilizatorului, pentru a lucra pe perioada stabilita de contractul de punere la dispozitie sub supravegherea si conducerea acestuia.

Astfel, introducerea obligatiei agentilor de munca temporara de a incheia cu salariatii temporari, ca regula, contracte de munca pe perioada nedeterminata, ar duce la o incalcare a Directivei nr. 2008/14/104CE a Parlamentului European si a Consiliului din 19.11.2008, privind munca temporara.

Cea de-a doua prevedere continuta de initiativa de modificare a Codului muncii se refera la introducerea obligativitatii acordarii a 75% din salariul minim brut in perioada dintre doua misiuni, pentru o perioada de maximum trei luni.

“In economia actuala este nevoie de solutii flexibile pentru piata muncii, iar aceasta initiativa nu face decat sa ingradeasca munca temporara. Unui agent de munca temporara cu zeci, sute sau mii de angajati ii va fi imposibil sa aiba de oferit imediat o alta misiune fiecarui angajat. Acordarea acestor sume se va reflecta automat in costuri si in reducerea activitatii”, a completat Donisa.

Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT) este o organizatie non-profit, infiintata in luna iunie 2010. Fondata de cei mai mari jucatori de pe piata serviciilor de resurse umane, ARAMT isi propune flexibilizarea conditiilor de acces pe piata muncii si crearea de noi locuri de munca.

Intre membri ARAMT se numara companiile Adecco Romania, Gi Group, ManpowerGroup Romania, APT, Lugera, Agentia Professional, Trenkwalder.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri