“Nu stiu de ce toata lumea are impresia ca un contract de munca pe perioada nedeterminata inseamna siguranta zilei de maine. Ceea ce se intampla in mediul economic de astazi, cand multe companii disponibilizeaza si apoi reangajeaza, contractul de munca pe perioada nedeteminata nu reprezinta o sigiuranta. O companie care vrea sa dea afara o va face oricum", spune Sorina Donisa presedinte ARAMT si CEO al firmei de resurse umane APT Resources & Services.

Potrivit legislatiei in vigoare, misiunea de munca temporara se stabileste pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 de luni, iar durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita pe perioade succesive care, adaugate la durata initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 36 de luni.

Cati romani muncesc in regim temporar

Un numar de aproximativ 50.000 de persoane sunt angajate in regim de munca temporara. Din calculul estimativ al numarului de angajati declarati de catre membrii ARAMT, reiese o crestere de 9% in 2012 fata de 2011.

"In criza, piata de munca temporara a crescut. De exemplu, in anul 2008 circa 20.000 – 30.000 de romani munceau in regim de munca temporara. (...) In momentele in care a venit criza, companiile nu au mai avut perspectiva businessului pe termen lung, iar intr-un mediu instabil, nu si-au mai putut lua angajamente pe perioada nedeterminata si au fost mai pcrecauti, nestiind perspectivele pe termen lung. In 2009-2010 piata avansa si cu 50%, acum este in continuare crestere, insa moderata", a explicat Donisa.

In regim temporar romanii muncesc in special in servicii si productie.

Perspective de evolutie

In Romania, gradul de penetrare al contractelor cu durata limitata este de 1,5% din totalul fortei de munca (aproximativ 4,5 milioane de persoane), ceea ce inseamna un procent mult sub media europeana - 14%.

Sorina Donisa crede insa ca perspectivele de crestere exista si ca in timp oamenii vor intelege avantajele regimului de munca temporara.

"Competitivitatea ridicata impusa de mediul de afaceri duce la cresterea presiunii asupra angajatorilor, acestia apeland la munca temporara pentru acoperirea rapida a cererii create de fluctuatia volumului de activitate. Un loc de munca pentru fiecare persoana, o persoana pentru fiecare loc de munca este viziunea la nivel global a industriei de munca temporara. Reflecta pozitia acestei industrii in crearea unei piete a muncii flexibile ce ofera oportunitati si sperante pentru milioane de oameni", a incheiat Sorina Donisa.

Dezavantajele muncii temporare

Intre dezavantajele pe care au cei care muncesc in regim temporar se numara imposibilitatea de a contracta un credit ipotecar. De asemenea, niciun agent de munca temporara nu poate garanta ca va oferi joburi 12 luni pe an, angajatii avand si perioade in care nu sunt prinsi intr-un loc de munca.

Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT) este o organizatie non-profit, infiintata in luna iunie 2010. Fondata de cei mai mari jucatori de pe piata serviciilor de resurse umane, ARAMT isi propune flexibilizarea conditiilor de acces pe piata muncii si crearea de noi locuri de munca

Intre membri ARAMT se numara companiile Adecco Romania, Gi Group, ManpowerGroup Romania, APT, Lugera, Agentia Professional, Trenkwalder.