Industria berii din Romania a cunoscut anul trecut un declin abrupt de 10%, in conditiile in care in 2012 piata a avansat cu 7,5%. Nici 2014 nu pare a se desfasura dupa un scenariu cu final fericit in conditiile in care autoritatile nu vor oferi un cadru fiscal predictibil si acciza la bere nu va reveni la un nivel acceptabil, a spus Onno Rombouts, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei.

Consumul de bere a inregistrat anul trecut o contractie de 10,3%, atingand un volum de 16,3 milioane de hectolitri, in timp ce in termeni de valoare cifrele sunt similare. Consumul pe cap de locuitor a atins valoarea de 81 de litri, in linie cu cel din 2005-2006, cand romanii consumau in jur de 84 de litri de bere. Valoarea este net inferioara fata de nivelul record atins in 2008, de 99 de litri per capita, in timp ce consumul de bere era de 20,2 milioane de hectolitri.

“Anul trecut nu a fost unul foarte placut pentru industria berii. A existat o combinatie de factori care au contribuit la acest declin abrupt: o presiune fiscala asupra producatorului ceea ce a generat plata unei taxe mai mari, presiuni asupra veniturilor disponibile ale consumatorilor si vremea nefavorabila. Speram ca autoritatile sa aplice masuri pentru a impulsiona consumul”, a spus Onno Rombouts, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei.

In acest context, statul a pierdut anul trecut 155 de milioane de lei din TVA si acciza, adauga Constantin Bratu, director general al asociatiei, care echivaleaza cele 1,9 milioane de hectolitri de bere ce nu au mai fost produsi anul trecut cu 15.000 de tiruri care nu au mai fost incarcate cu aceasta cantitate.

La inceputul lui 2013 acciza la bere a crescut cu 10% in euro, de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato. Noul nivel de acciza plaseaza astfel Romania deasupra nivelului de taxare din Germania (unde nivelul accizei a ramas neschimbat de 15 ani), Spania sau Bulgaria.

“Dupa declinul accentuat din 2013 contam pe autoritati sa asigure predictibilitatea fiscala si un tratament fiscal corect pentru categoria bauturilor fermentate. Sunt foarte multe tari care vor sa isi aduca produsele pe piata romaneasca, insa acestea trebuie sa fie in proportie mai mica pentru ca noi sa avem de lucru”, considera Bratu.

Constantin Bratu

Anul trecut importurile au fost de 540.000 de hectolitri, in crestere cu 25%, principalele piete care au livrat bere romanilor fiind tari cu traditie precum Germania, Cehia, Polonia sau Belgia. Valorea importurilor a fost de 28 milioane de euro, mai putin decat in cazul vinurilor (40 milioane de euro), a spirtoaselor (55 mil. euro) si a bauturilor racoritoare (60 milioane de euro).

Spre comparatie, volumul exporturilor de bere a crescut cu 50%, pana la 350.000 de hectolitri, principalele piete de desfacere fiind Italia, Spania, Albania si Republica Moldova. Valoarea exporturilor a fost de 17 milioane de euro. Romania genereaza 4,6% din productia de bere din Europa, respectiv 5% din consum. Doar 2,35% din cantitatea de bere consumata pe plan local este importata, procent intalnit doar in Polonia si Irlanda.

Impact asupra agriculturii

“Daca facem un calcul matematic simplu scaderea din piata berii s-a tradus si in consumul de ingrediente. Am consumat cu 10,3% mai putina materie prima”, precizeaza Constantin Bratu.

Potrivit datelor Asociatiei Berarii Romaniei, 55-60% din materia prima provine de pe plan local. Astfel, hameiul acopera 15-20% din necesarul producatorilor de bere din Romania, in timp ce orzul furnizeaza 60% din materia prima pe plan local.

“Hameiul este cultivat in special in zona Transilvaniei, unde sunt conditii climaterice propice acestei culturi. In plus, investitia pe hectar este destul de mare, putand ajunge si la 10.000 de euro. Vrem sa crestem ponderea materiei prime locale insa nu vom ajunge niciodata la 100%. Sunt producatori care in reteta unei bere folosesc pana la 4 tipuri de hamei”, explica Bratu.

Din cele 700 de noi locuri de munca generate in 2012 de industria berii in Romania majoritatea au fost in agricultura, sector care detine si un procent de 41% din numarul total de locuri de munca in domeniul berii, respectiv 15.000. La nivelul anului 2012 numarul total de locuri de munca in industria berii era de 76.700, in scadere cu 14,6% fata de 2008 (89.900 de angajati).

Cei mai importanti producatori de bere pe plan local sunt Bergenbier, Heineken, United Romanian Breweries Bereprod si Ursus Breweries, care genereaza impreuna circa 4.000 de locuri de munca la nivel national. In prezent, in Romania exista 11 fabrici de bere, dintre care doua microberarii. Unitatile de productie sunt localizate in Ploiesti, Constanta, Craiova, Miercurea Ciuc, Targu-Mures, Timisoara, Buzau, Brasov si Pantelimon, iar microberariile sunt situate in Timisoara si Cluj-Napoca.

Sursa foto: Bere, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri