Procesul de privatizare al Postei Romane ar urma sa fie reluat dupa ce CE va accepta cererea statului de reconversie a datoriilor operatorului postal in actiuni, iar ofertele ar putea fi depuse in intervalul iunie-august.

Declaratia apartine lui Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala. "Primul pas in reluarea procesului de privatizare a Postei Romane este conversia datoriilor istorice in actiuni. (...) Daca vom primi acceptul conversiei datoriilor in actiuni, statul roman va avea la dispozitie un anumit interval de timp in care se va putea realiza privatizarea operatorului postal. Daca nu vom reusi sa ne incadram in acel interval de timp, procesul de reconversie al datoriilor in actiuni va fi anulat si ne vom intoarce la situatia initiala", a spus Cotovelea, prezent la un eveniment de presa.

Statul a mai incercat sa privatizeze Posta Romana in prima parte a anului trecut, dar niciun potential investitor nu a cumparat caietul de sarcini pana la expirarea termenului, 28 mai 2013.

Directorul general al Postei, Ion Smeeianu, a declarat, la acea vreme, ca situatia financiara negativa a companiei si datoria stabilita de ANAF au avut ca efect aparitia unei reticente din partea potentialilor investitori.

In urma acestui esec, MSI a decalat termenul pentru depunerea ofertelor de privatizare cu un an, pentru 30 iunie 2014.

Posta Romana nu mai vinde...
Citeste si: Legea caselor de marcat da peste cap Posta: NU se mai vand plicuri

In septembrie 2013, Guvernul a aprobat transformarea in actiuni a creantelor statului fata de Posta Romana, inainte de privatizarea companiei, care va fi realizata prin preluarea de catre investitor a 51% din actiuni in urma unei majorari de capital.

Noile actiuni emise vor fi oferite spre subscriere investitorului selectat, in vederea dobandirii cotei de 51% din capitalul social, precum si actionarului existent Fondul Proprietatea, pentru mentinerea cotei sale de participatie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinta.

Cotovelea a afirmat ca, cel mai probabil, Comisia Europeana isi va da acceptul privind reconversia datoriilor in actiuni in a doua parte a acestei luni.

"Dupa primirea acceptului, vom relua procesul de privatizare, adica vom invita investitorii interesati sa se analizeze registrele financiare ale Postei si, dupa aceasta etapa, vom incepe negocierile cu cei care vor inainta in scris o oferta preliminara. Oferta preliminara ar putea fi inaintata in lunile iunie-iulie-august, conform estimarilor noastre. Daca nu vom gasi un investitor sa cumpere 51% din actiuni si sa aiba disponibilitatile financiare sa investeasca, atunci vom merge pe listarea pe piata de capital (IPO), care inseamna o durata mai mare, pe care o estimam ca se va incheia spre finele anului 2015", a spus ministrul.

Posta Romana vrea sa...
Citeste si: Posta Romana vrea sucursala in Polonia si fundatie pentru fonduri UE

Cotovelea a aratat ca listarea ar putea avea loc pe bursa locala si/sau una internationala, in functie de propunerea consultantului.

"Noi vrem sa se mearga pe negociere directa. Dupa ce vom primi acceptul Comisiei Europene, vom stabili exact calendarul privatizarii", a mai spus Cotovelea.

Posta este cel mai mare operator local de profil si are o retea teritoriala de 5.700 de unitati.

Actionarii companiei sunt statul roman - 75% si Fondul Proprietatea - 25%.

MSI a acceptat oferta...
Citeste si: VESTE BUNA. Posta Romana a gasit cumparator

Compania avea la sfarsitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, in crestere cu 2,9% fata de 2011, potrivit datelor din bilantul companiei.

Anul trecut, potrivit datelor preliminate ale companiei, Posta Romana a consemnat venituri din exploatare de 1,166 miliarde de lei si cheltuieli din exploatare de 1,193 miliarde de lei.

Practic, pierderea din activitatea de exploatare, de 27,62 milioane de lei, este de peste noua ori mai mare decat nivelul estimat in bugetul de venituri si cheltuieli al companiei, in care era estimat un rezultat negativ de 2,99 milioane de lei.

Prin HG 253/2013, Guverul a aprobat bugetul de venituri si cheltuieli al operatorului postal pentru anul trecut.
Potrivit documentului, veniturile din exploatare ale companiei au fost estimate la 1,231 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile de exploatare ar fi trebuit sa atinga 1,234 miliarde de lei.
De asemenea, veniturile totale ale Postei urmau sa ajunga la 1,256 miliarde de lei, iar cheltuilelile totale la acelasi nivel.

Practic, compania ar fi trebuit sa incheie anul 2013 cu un rezultat brut egal cu zero, dupa ce in perioada 2009-2012 a acumulat pierderi de 532,9 milioane de lei, desi in fiecare an bugetul a fost construit pe profit.
Ultimul an in care compania a obtinut profit a fost 2008, cand rezultatul brut a fost pozitiv, dar de zece ori mai redus decat estimarea din buget.

Anul trecut, operatorul postal si-a redus personalul cu 16%, reprezentand aproximativ 5.400 de angajati, de la 32.887 salariati la 27.451 angajati.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si