Invinuiri la nivel inalt: Guvernul britanic, acuzat de privatizarea Postei la un pret prea mic

Compania nationala de posta din Marea Britaine, Royal Mail, a fost evaluata in aceasta vara de unele banci de investitii la pana la 5 miliarde lire sterline, cu 50% mai mult fata de valoarea rezultata in urma ofertei publice derulata saptamana trecuta, potrivit Financial Times.

Cel putin doua banci de investitii au recomandat guvernului un pret maxim de 500 pence pe actiune in timpul procesului de selectare a intermediarilor operatiunii. Nici una dintre aceste banci nu s-a numarat printre castigatorii licitatiei, scrie Mediafax.

Mai multi oficiali guvernamentali au declarat, potrivit FT, ca preturile propuse de bancile de investitii au fost foarte diferite, unele plasandu-se sub intervalul de 260-330 pence din prospectul ofertei publice. Aceleasi surse spun ca preturile mai mari au fost recomandate de banci "prost informate" in ceea ce priveste situatia Royal Mail.

Guvernul a mandatat patru banci sa se ocupe de pregatirea si subscrierea ofertei, respectiv Goldman Sachs (SUA), Barclays (Marea Britanie), Bank of America Merrill Lynch (SUA) si UBS (Elvetia). Primele trei sunt inca de anul trecut consilieri ai CEO-ului Royal Mail, Moya Greene, si s-au ocupat de evaluarea apetitului investitorilor pentru oferta publica. UBS a consiliat guvernul britanic cu privire la pachetul majoritar de actiuni detinut la compania de posta.

Actiunile compainei au fost flotate pe bursa la un pret initial de 330 pence, nivelul maxim din prospect. Guvernul a vandut un pachet de 60% din actiunile companiei.

Citeste si:
Cîțu, avertisment pentru miniștri: Facem evaluare la jumătatea anului
Premierul Florin Cîțu,...

La numai o saptamana dupa oferta, actiunile Royal Mail au crescut pe bursa cu peste 50%, depasind pragul de 500 pence, una dintre cele mai de succes listari derulate vreodata in Europa.

Informatiile privind preturile propuse de banci vor alimenta tensiunile generate in jurul privatizarii Postei din Marea Britanie. Parlamentarii britanici vor audia in luna noiembrie reprezentantii bancii de investitii Lazard, consilierul independent al guvernului in aceasta operatiune.

Partidul Laburist, aflat in opozitie, a lansat dezbaterea criticand dur guvernul ca ar fi privatizat la un pret prea mic unul dintre cele mai importante active ale statului.

Surse bancare citate de FT sustin ca preturile propuse de banci in timpul procesului de selectie a intermediarilor sunt de multe ori mai ridicate fata de valoarea finala la care se realizeaza operatiunea. Aceiasi bancheri precizeaza insa ca acest "obicei" nu poate explica distanta uriasa de la 330 pence la 500 pence, deoarece in cazul companiilor mari aceasta diferenta nu depaseste 20%.

Citeste si:
Ministrul Energiei: Estimez că facturile la curent vor scădea în...
Ministrul Energiei: Estimez...

Bancherii au adaugat ca apetitul investitorilor pentru oferte publice initiale s-a imbunatatit fata situatia din aceasta vara, in special in cazul companiilor bine vazute, precum Royal Mail.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri